Klussen

IMG_1004

Terwijl we nog volop op het vaste land aan het “landen” zijn, wachten er nog de nodige klussen op de boot. Allerlei zaken moeten goed schoongemaakt worden (het vuil gaat echt in de kleinste hoeken en gaten zitten) en ook aan de motor, die vele uren gemaakt heeft, moet het één en ander gebeuren. Vanmiddag dus zijn we met het mooie weer naar de haven getogen om te klussen.

Van de motor moesten het groffilter en en fijnfilter van de brandstoftoevoer vervangen worden en ook de impeller (rubberen schoepenrad) van de koelwaterpomp moest vernieuwd. Als je rustig, netjes en nauwkeurig werkt zijn dat geen moeilijke klussen. Hoewel het vrijwel onmogelijk is om helemaal geen diesel te knoeien bij het loshalen van de oude filters.

De impeller verving ik voor het eerst op deze boot. Gelukkig kwam hij makkelijk uit het pomphuis, dus ook deze klus was niet te moeilijk. Eigenlijk was hij nog helemaal goed en niet aan vervanging toe, dus ik hield hem als reserve.

Olie verversen en het olie filter vervangen moet ook nog, maar dat doe ik aan het einde van het seizoen. In de winter staat de motor lang stil en dan is het beter als er kakelverse olie in zit.

Morgen spierpijn, want je zit toch in onmogelijke houdingen in dat motorruim kracht te leveren. Al moet gezegd worden dat de motor op de Noordkaper ruim zit ingebouwd en je overal goed bij kunt. Het is fijn dat ik dit zelf kan doen. Scheelt veel geld. Ik heb een keer een dieselcursusdag gevolgd en de nodige boekjes gelezen. Als je geen twee linkerhanden hebt (of juist wel als je links bent…, dan is het verder prima zelf te doen.

3 gedachten over “Klussen

 1. Diana Jeuda

  Hi Joost and Gonny, What an epic journey! I’ve just loved reading about it. And really hope that our paths may cross again in Dutch waters – next year maybe, if I come North or you come South!

  I have a favour to ask! I have just loved reading your blog, not just because it has been so interesting and with such amazing pics – but also because it has been so good for my Dutch.

  I wonder if you might possibly let me use it as a learning tool!

  I belong to a language site called LingQ which concentrates on listening and reading texts to identify the vocabulary that you need to learn for your interest fields. You highlight words and phrases that you don’t know and these then come up to be learned….

  I wonder how you would feel if I used your blog as one of my sources? What i would do each day is to paste a day’s entry in……

  What do you think? Is this being too cheeky?

  Very best wishes

  Diana

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.