Dag 138: Enkhuizen – Naarden

Zeiltocht UK 2014 - 1497

Zondag 24 augustus 2014:

 • Enkhuizen – Naarden 30 mijl, totaal 2432 mijl
 • Vertrek: 1100 uur, aankomst 1730 uur
 • Wind: eerst ZZW 3-4, toen windstil, daarna W4-5
 • Weer: buien trokken noordelijk van ons voorbij, half bewolkt, 14 graden

Onze laatste zeildag! En zowaar werden we met een lekker zonnetje wakker en deden we alles op z’n zondags. We gingen vlot door het naviduct bij Enkhuizen. Helaas bleek de voorspelde westenwind nog even op zich te laten wachten, het was ZZW. We voeren dus hoog aan de wind een ZO koers richting Lelystad. Noordelijk van ons trokken inktzwarte luchten over Enkhuizen en het IJsselmeer. Wij kregen alleen enkele spatjes mee.

Een vliegboot zie je maar weinig in Nederland.

Een vliegboot zie je maar weinig in Nederland.

Toen die omineuze luchten voorbij waren, hield de wind er helemaal mee op. Motor aan dus. Een uur later kwam dan eindelijk die westenwind. Aangezien we aardig naar het oosten waren gegaan, was dat toch weer hoog aan de wind richting Pampushaven. Met goede wind en flink wat zon hadden we nog een mooie zeiltocht deze laatste dag. Om half zes waren we weer in onze thuishaven. We hadden onze ligplaats opgezegd, maar hij was nog vrij, dus we konden er zo gaan liggen. Morgen regelen we de zaak in het kantoor. Wat fijn dat we nog een echte zeildag als laatste tocht cadeau kregen!

We kijken terug op een geweldige tocht! Vergeleken met ons eerste rondje UK in de North Beach 24 waren we veel meer relaxt met een groot vertrouwen in ons eigen kunnen en dat van de Noordkaper. We hebben enorm genoten van de overweldigende natuur, de haventjes met hun eigen historie en cultuur, de Britse gastvrijheid en voorkomendheid, het leven op zee en de autonomie en verbondenheid die je samen hebt bij het leven op een schip. Wat hebben we ongelofelijk veel gezien. Hoeveel leven (vogels, vissen) zijn we tegen gekomen op zee. Wat hebben we een leuke en aardige mensen ontmoet. Wat hebben we geboft met het weer! Wat hebben we veel gezien en geleerd over de historie en de cultuur van Engeland en Schotland! Hoeveel vormen en kleuren kunnen water, kust, strand, wolken, rots, licht en lucht aannemen!

Stelling: je leert een land het beste kennen door er omheen te varen!

8 gedachten over “Dag 138: Enkhuizen – Naarden

 1. Charles Stello

  Welkom thuis en hartelijk dank voor je geweldig mooie, interessante en vooral ook leerzame reisverslag met ook fantastische foto’s erbij. Ik heb het grotendeels met veel plezier gevolgd.
  Zeilersgroet, Charles Stello, ab. zs. Stella Maris (nk31az), Heeg.

  1. Gerard

   Welkom aan wal Joost en Gonnie want thuis durf ik bijna niet meer te zeggen. Geweldige reis en fantastisch vast gelegd in jullie boeiende reisverslag. Ik heb in ieder geval een beetje meegenoten. Groet. Gerard.

 2. Gert-Jan Bennekers

  Hallo Joost en Gonnie,

  Jammer dat het afgelopen is, ik heb jullie verslagen elke ochtend met veel plezier gelezen. Wij wonen in Kiev en konden dit jaar niet varen en jullie blog gaf ons toch een beetje het gevoel van vreemde kusten.
  Prachtige foto’s!.

  Bedankt, Gert-Jan en Yolanda, NK 31: Dolota.

 3. Ap en Ineke

  Beste Gonnie en Joost, mooie en boeiende reis zit er weer op en we hebben genoten van jullie reisverslag. Hoe is het nog afgelopen met jullie aangepaste roer ? Wij zijn 4 weken naar de Ned. en Duitse wadden geweest vanuit nieuwe thuishaven Andijk, nog steeds met NB 24 nr.7. In juist lagen we naast een Noordkaper 28C, best wel een grote boot naast de NorthBeach. Maar we stappen nog niet over hoor. Beste zeilgroeten van de Schone Waardin en de Waard.

 4. Ella Kwakkestein

  Mooie stelling en WELKOM THUIS. Zal wel even wennen zijn om weer letterlijk te “landen”. Dank je wel voor het delen van jullie ervaringen. Mijn verlangen weer naar the UK te gaan is er enorm van gegroeid.

Plaats een opmerking

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.