Dag 137: Stavoren – Enkhuizen

Zeiltocht UK 2014 - 1491

Zaterdag 23 augustus 2014:

  • Stavoren – Enkhuizen 14 mijl, totaal 2402 mijl
  • Vertrek: 1130 uur, aankomst 1530 uur
  • Wind: Z3, in buien 6
  • Weer: zware buien, 13 graden

Bovenstaande foto zegt genoeg over het weer van vandaag. Toen we uit de sluis voeren, kwam deze lucht ons tegemoet. Een grote platbodem met gasten, die met ons in de sluis lag, maakte direct rechtsomkeert. De vele zeiltjes die je ziet zijn van deelnemers aan de 24 uurs race. Die hebben het flink voor hun kiezen gekregen!

Zeiltocht UK 2014 - 1492Buien met een zg. rolwolk ervoor zijn de heftigste. Even uitleggen: een bui ontstaat doordat warme lucht snel opstijgt tot grote hoogte en bij afkoeling de waterdamp in de lucht condenseert tot druppels, die als regen naar beneden vallen. Boven het warme water van de zee en het IJsselmeer gaat dit proces nog sneller. De druppels worden door de zeer sterke opwaartse winden omhoog gevoerd tot het zo koud wordt dat ze bevriezen. Hagel! Eveneens door deze sterke stromingen wordt de lucht statisch geladen en ontstaat onweer. Vandaar dat onweer en hagel vaak samengaan: voor beide is die sterke opwaartse wind nodig. Doordat de lucht aan het oppervlak wordt weggezogen de hoogte in, ontstaat er een plaatselijk lagedruk gebiedje en waait de wind dus altijd naar zo’n bui toe. Het lijkt daardoor dat hij zich tegen de wind in verplaatst, maar dat is dus schijn. Hij maakt zijn eigen wind.

Een bui bestaat dus uit een enorme kolom warme lucht die met kracht naar boven gevoerd wordt. Bovenin koelt die lucht sterk af. Deze daalt met enorme snelheid af aan de buitenkant van die bui. Beneden botst deze koude, dalende lucht tegen de warme lucht die de bui ingezogen wordt en krult hij omhoog: een rolwolk, zoals op de foto hierboven, waar de grens tussen warme en koude lucht scherp is afgetekend.

Met de regen en hagel bereikt de koude lucht het oppervlak, waardoor de wind 180 graden draait en heftige vlagen optreden. Uit voorzorg hadden we twee riffen gestoken en voeren we op de stagfok. Daarmee kunnen we (bijna) alles hebben. Gelukkig viel het mee met de wind: het was even 25 knopen en daarna nam hij weer af tot 12 knopen. De regen kwam wel met bakken uit de hemel en het zicht liep terug tot zeer slecht.

Vervolgens konden we prima zeilen naar Enkhuizen, hoewel we moest kruisen omdat de wind in de zuidhoek bleef. Vlak voor de bestemming kwam er weer zo’n inktzwarte lucht opzetten, deze keer bezaaid met bliksemflitsen. De zeilen waren net opgedroogd, dus we doekten de zaak snel op en de laatste mijl gingen we op de motor. Zoals wel vaker deze week legden we aan in de stromende regen… Gelukkig komt daarna meestal zonneschijn…

Zeiltocht UK 2014 - 1493

 

Plaats een opmerking

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.