Dag 136: Fluessen – Stavoren

Zeiltocht UK 2014 - 1482

Vrijdag 22 augustus 2014:

 • Fluessen – Stavoren, 9 mijl, 2388 mijl totaal
 • Vertrek: 1125 uur, aankomst 1325 uur
 • Wind: ZW 5-6
 • Weer: bewolkt, veel regen, 13 graden

Dit was wel een heel herfstige dag! Wind, regen, koud. Na een goede nachtrust op het eilandje (wat heerlijk dat je geen verkeer hoort!) deden we vanochtend alles heel rustig aan in de (vergeefse) hoop dat het wat minder zou gaan regenen. We hoefden maar een klein stukje Fluessen en verder was het door kanalen, dus met de wind pal tegen was zeilen er niet bij. We waren precies op tijd in Stavoren en hadden net de boot aan kant voordat de volgende stortbui losbarstte. Idem met boodschappen doen: we waren nog niet binnen of het hoosde weer.

Zeiltocht UK 2014 - 1487

Aan het begin van de avond brak de lucht wat op en ruimde de wind naar NW. Gelegenheid tot een lekkere wandeling over de dijk via de oude haven, waar de Noordkaper 31 Ome Jan lag. Op de dijk zelf vogels en schapen, die ongetwijfeld ook blij waren met het tijdelijk droge weer.

Zeiltocht UK 2014 - 1484 Zeiltocht UK 2014 - 1485

Bij de sluis was het een gedrang van jewelste. Het bleek de start van de 24 uurs race te zijn: vaar in 24 uur zoveel mogelijk mijlen over een aantal vastgesteld, maar vrij te kiezen rakken. Fijn voor de deelnemers dat het weer nu opgeknapt is en de wind afgenomen tot zo’n 4 Bft.

Zeiltocht UK 2014 - 1489Morgen gaan we terug naar Enkhuizen, hopelijk met beter en bezeilbaar weer. En dan is zondag ons allerlaatste traject van deze lange tocht: naar onze homeport Naarden…

 

2 gedachten over “Dag 136: Fluessen – Stavoren

 1. Daan van der Vliet

  Beste Joost,
  In onze thuishaven Heeg hoorden we dat je ons gespot hebt in de oude haven van Stavoren. Dit is ons eerste seizoen met onze Noordkaper ‘Ome Jan’ na jarenlang platbodem gezeild te hebben. We hebben net een rondje Texel, Vlieland, Terschelling achter de rug en zijn erg tevreden over ons nieuwe schip.
  We gaan je blog zeker volgen, al was het alleen al voor de fraaie foto’s.
  Groet,
  Daan van der Vliet

  1. joostovermars Bericht auteur

   Leuk om te horen Daan! En je ziet dat een Noordkaper je nog heel wat verder kan brengen dan de Wadden! Tot ziens op het water of bij een NK bijeenkomst! Joost

Plaats een opmerking

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.