Categoriearchief: Klussen

Zomervakantie 2019 dag 20

Maandag 26 augustus 2019:

 • Enkhuizen – Naarden 27 mijl, 679 mijl totaal
 • Vertrek: 0945, aankomst 1515 uur.
 • Wind: NO 1-2, bij Muiderzand even 3 Bft.
 • Weer: zonnig en warm, 29 graden

De naar-huis-vaardag is nooit de leukste vakantiedag. Ondanks het mooie weer gold dat ook vandaag. Door de zeer lichte wind van achteren was het motoren: automaat aan en gaan.  Beschutting tegen de brandende zon kon je vinden onder de buiskap. Dat dachten een paar duizend mugjes dus ook. Altijd prijs bij warm en vrijwel windstil weer op het IJsselmeer en Markermeer: miljoenen mugjes komen uit het water en vestigen zich op de boot, tussen je kleren, in je neus en op het brood dat je wilt eten. Omdat we ons goed hadden ingesmeerd met zonnebrand bleven ze nog plakken ook. Ze steken niet maar kriebelen des te meer.

Afijn we schikten ons in ons lot. Ten zuiden en westen van Pampushaven beginnen de uitgestrekte  wiervelden, waar je alleen aan kunt ontkomen door de geul voor de beroepsvaart helemaal tot aan Durgerdam te volgen en dan bakboord uit de Pampus geul in te gaan. Ik haalde het zwaard grotendeels op en deed ook het roer naar boven, zodat daar niks achter kon blijven hangen. Niettemin moest ik -zoals verwacht- eenmaal in dieper water aangekomen, te water om een kluwen planten uit de schroef te halen. Hoe doen mensen met een saildrive dat?

We hadden ’s ochtends alles al ingepakt en klaar gelegd toen de temperatuur nog prettig was. In de bloedhete haven hoefden we dus niet al te veel meer te doen.

Het waren mooie dagen op de boot. Geen al te spectaculaire tochten dit jaar, maar lekker het wad op en Friesland in.

Zomervakantie 2019 dag 7

Dinsdag 13 augustus 2019:

 • Rustdag Harlingen
 • Wind: WZW 4-5, in buien windstoten
 • Weer: Zon en felle buien met onweer, 18 graden, in buien 12 graden.

Bovenstaande foto geeft de dag goed weer: zon in de haven terwijl een inktzwarte onweerswolk nadert en even later stortregent het. Het mocht de pret niet drukken. We stonden laat op, haalden krantje en croissantje, dronken koffie in de zonnige kuip, de ochtend kon niet stuk.

We bezochten het Harlinger museum het Hannema Huis dat drie extra exposities had, waarvan die van de  cents prenten het leukst was. Cents prenten zijn korte stripverhalen, een serieuze uitleg over bijvoorbeeld beroepen of komische / satirische verhaaltjes, gedrukt op goedkoop papier voor de minder bedeelde burger en schoolkinderen in de 18e en 19e eeuw. Inderdaad: voor 1 cent. Vanwege het goedkope papier en de beoogde doelgroep is er helaas weinig van bewaard gebleven, dus dit was best een bijzondere collectie.

Met kunstenaars had men in die tijd blijkbaar weinig op, hoewel de muzikant er beduidend beter af komt dan andere kunstenaars. Gelukkig maar 🙂

Dit verhaal zou in de huidige tijd absoluut niet meer kunnen! (even op klikken om in te zoomen). Het als stichtelijk bedoelde verhaal zou nu ronduit racistisch gevonden worden.

Nu het museum was het tijd voor kroketten met brood en daarna voor een klusje, dat een klus bleek te zijn. Bij de nieuwe regelaar voor het zonnepaneel (zie hier) hoort nog een monitor/metertje, waarop je de activiteit, het geleverd vermogen etc. kunt aflezen. Dat wilde ik op een onopvallende plek bij de kaartentafel monteren. Ik kocht 5 meter cat.5 kabel en die moest van de stuurboord bakskist (waar de regelaar zit) via de motorruimte naar de bakboord bakskist en vandaar sluip door/kruip door naar de ruimte achter het schakelpaneel in de kajuit. Man wat een werk! Bakskist 1 leeg halen, gefrut met het kabeltje, bakskist 1 weer inruimen, kabel door motorruimte leiden, netjes met tie-raps langs de kabelboom, bakskist 2 leeg halen, zelfde verhaal en dan met veel gefrut achter dat schakelpaneel zien te komen. Alles weer opruimen, gat boren onder het schakelpaneel, kabel erdoor, behuizing monteren, pfffff! Hij doet ‘t. Wat een gedoe en generd, ja waarvoor eigenlijk? Oerhollandse mentaliteit: je hebt ervoor betaald en dan zal je d’r lol van hebben ook :-). Ik weet nu al wat zeilvriend Albert denkt als hij dit leest: hij denkt aan een andere North Beach schipper 🙂

Ik had geluk met de timing: alles was net klaar en toen begon het twee uur lang te hozen en te onweren. En oh wat fijn: ik kon precies zien dat het zonnepaneel tijdens zo’n bui wel 1,8 watt levert…..

Morgen weer zeilen!

Nieuwe regelaar

Ik heb een betere mppt regelaar gemonteerd voor de zonnepanelen. En hij werkt inderdaad een stuk efficiënter dan het simpele oude regelaartje: de nieuwe regelaar stuurt meer stroom de accu in dan het zonnepaneel levert. Huh, hoe kan dat?

Stel het zonnepaneel levert 18 volt (zie foto) en 3 ampère, bij elkaar 54 watt. Stel de accu heeft een spanning van 12 volt. Een eenvoudige PWM regelaar brengt de spanning eenvoudig terug tot 12 volt, dus de accu krijgt maar 12 x 3 = 36 watt geleverd. Jammer van die 18 watt die verloren gaat.

De schakeling van een mppt regelaar is veel geavanceerder, waardoor de energie niet verloren gaat maar omgezet wordt in extra stroom naar de accu (in werkelijkheid is het een heel ingewikkeld verhaal). Daarmee wordt de efficiëntie 20-30% hoger.

Het bestaande paneel van 69 Watt heeft dezelfde specificaties als het nieuwe 100 watt paneel, dus ik kan ze gewoon parallel schakelen. Wel zo makkelijk. Zelfs bij bewolkt weer gaat er met beide panelen nog ruim 3 ampère naar de accu.

Okee, voor de echte zeilers: dit is voorlopig het laatste technische nerd stukje 🙂

Herfstvakantie 2018 dag 8

Felle luchten boven het IJsselmeer na de passage van het koufront.

Vrijdag 26 oktober 2018:

 • Regendag Stavoren
 • Wind: ZW4 na koufront passage NW5
 • Weer: ’s ochtends druilerig, regen bij frontpassage, ’s middags opklaringen en buien 10 graden.

We zijn vandaag maar blijven liggen. Vanochtend was het regenachtig en stond de wind nog verkeerd om richting Enkhuizen te gaan. Een koufront passeerde rond 1400 uur en verving de sub-tropische lucht -waarin we al weken verkeren – door polaire lucht en de temperatuur daalde direct enkele graden. Vanmiddag stond de (harde) wind goed, maar kwamen met de regelmaat van de klok pittige buien over. Tja, het moet natuurlijk toch een keer herfst worden!

Dus wat hield ons tegen om laat op te staan, tussen de buien in boodschappen te doen en bij de lunch pannenkoeken te bakken. Dat hoort bij dit weer! Toen het ’s middags even droger werd deden we wat reparatie- en schoonmaak klussen aan de boot en zo vliegt de dag om.

De havenmeester liet zich vandaag ook niet zien. Het is ook geen weer om met je fiets die hele gemeentehaven af te rijden door wind en weer voor die 5 boten die er liggen 🙂 Nou maar hopen dat ‘ie niet morgen om 0800 uur op het kajuitsdak klopt…

Morgen is het rustiger weer en gaan we naar Lelystad en zondag met harde NO wind plat for het lapje terug naar Naarden.

Nerd

Naast de kaartplotter in de kuip, hebben we een cheapo Windows laptopje voor de navigatie aan de kaartentafel. WinGPS, de software, houdt ook een heel precies logboek bij. Maar, zoals het goedkope Windows PC’s betaamt, wordt het laptopje trager en trager en trager. Momenteel moet je na het aanzetten een half uur wachten voor je er iets fatsoenlijks mee kunt doen. Bovendien, 3 soorten kaarten (papier, plotter en PC) én WinGPS up te date houden is een erg kostbare aangelegenheid.

Tja, en dan komt toch de nerd in mij weer boven. Voor €35 koop je een Raspberry Pi, een microcomputer voor hobbyisten, die op een speciale versie van Linux draait. Voor €40 een 7 inch aanraakschermpje erbij (alles bijna voor niks uit China natuurlijk, maar je moet die mensen ook een beetje steunen, nu ze het zo moeilijk hebben met Trump 🙂 ). Een oude GPS usb dongle had ik nog.

OpenPlotter is open source software voor navigatie en OpenCPN is de plottersoftware. Als kaarten gebruik je de gratis ENC’s van de overheid. Het installeren gaat niet vanzelf, je moet je erin willen verdiepen en voor je het weet ben je in de terminal command lines aan het intikken. Met dat technische gerommel maak je makkelijk fouten, maar dat is niet erg, want het hele systeem staat op een 16 GB SD kaartje, wat je zo opnieuw maakt als het echt in het honderd loopt.

Afijn, zoals je op de foto ziet, werkt het goed. Het ziet er allemaal minder gelikt uit dan bij duur betaalde software of stand alone plotters, maar dit systeempje van €75 doet voor 90% hetzelfde als de duurdere soortgenoten, inclusief logboek, AIS ontvangst, weerfaxen, Gribfile weergave enzovoort. En het verbruikt veel minder stroom. Okee, ik moet het zelf nog netjes inbouwen. En ik moet het op de boot nog werkend zien te krijgen met alle apparatuur aldaar en de usb data-multiplexer. Maar dat gaat vast lukken!

De hydraulische stuurautomaat 4

1/2 juli 2017

Na een druilerige ochtend klaarde het ’s middags op en reden we naar de boot. Op het Markermeer woei het 5 Bft uit WNW dus de eilandjes boden niet zoveel beschutting. Bovendien vond op Almere Strand dit keer niet de Libelle Zomerweek plaats, maar een Hardcore festival, “muziek”, die qua geluid het meest doet denken aan zware dieselmotoren op turbostand. Omkeren dus, en achter ons eilandje bij de haven voor anker. Heerlijk!

Na een rustige nacht voeren we zondagochtend de halve mijl terug naar de haven, alwaar  Robert en Elke op bezoek kwamen, Noordkaper zeilers in spé. Gezellig en er viel natuurlijk een heleboel te bespreken.

En toen was het tijd om de overall aan te doen en in het achteronder te duiken om de stuurautomaat eindelijk af te maken. Ik had thuis van aluminium een hoekje gemaakt waarop het balhoofdje bevestigd werd, met daarin ook een gat voor de M6 bout die in de drijfstang van de stuurcilinder kwam. Ik moest het ter plekke op maat vijlen en ook uit het dek een stukje weg frezen  om alles passend te maken. Zoals je op de foto ziet, is de drijfstang met een stuk draadeind via twee balhoofdjes met de roerstandgever verbonden.

Daarna de calibratie van de automaat en toen het moment van de waarheid: Het water op en kijken of het werkte. En dat deed het! Zowel op de motor als op alleen het voorzeil. Windkracht vier, vlak water, dus makkelijke omstandigheden. Het stuurwiel beweegt niet (wat zo hoort) en de automaat corrigeert eigenlijk direct rustig en goed, zonder overstuur. En het mooiste: je hoort hem niet, ook niet onder zeil! Er valt nog wat te optimaliseren aan de mechanische kant van de door mij gemaakte constructie, maar we zijn blij dat het gelijk prima lijkt werken! En erg fijn, dat het voor de vakantie, die volgende week begint, af is!  Nog één weekje buffelen en alle klussen zoveel mogelijk gedaan krijgen en dan is het vijf weken weg!

De hydraulische stuurautomaat 3

Inmiddels zijn alle elektrische aansluitingen gemaakt. Dat was nog een hele klus, want kabels trekken door een boot betekent door allerlei onbereikbaar kleine doorgangetjes moeten zien te komen, of die zelf moeten maken. Maar goed, dat is gelukt en hij doet het nu in zoverre dat hij geen foutmeldingen geeft en wel de gebruikelijke schermpjes op de display. So far so good.

De laatste uitdaging is het maken van een bevestiging voor de roerstandgever. Ik maak van watervast multiplex een plankje met verhoging en bevestig dat met grote slangenklemmen aan de stuurcilinder, zie hieronder.

Dat zit goed stevig en de roerstandgever draait boven de cilinder langs. Nu moet ik nog een verbinding maken tussen roerstandgever en de RVS drijfstang die rechts uit de cilinder komt. Op het uiteinde zit al een M6 gat met schroefdraad, dus ik heb een bevestigingspunt. Maar wat ik daarop maak en hoe, dat vereist nog wat creatief denkwerk! Ik hoop dat ik het af krijg voor de vakantie!

De hydraulische stuurautomaat 2

Hierboven zie je de messing stuurcilinder, voorzien van slangen naar de pomp van het stuurwiel en de pomp van de stuurautomaat, onder in beeld. Beide pompen zijn voorzien van terugslagkleppen: dat betekent dat als de ene werkt, de ander afgesloten is. Met andere woorden: als de stuurautomaat werkt, staat het stuurwiel stil. Dat is rustig in de kuip, maar vooral ook veilig.

Rechts uit de cilinder komt de RVS stuurstang. Hieraan moet een verbinding komen met de roerstandgever, waarover de vorige post ging. Ik heb alles opgemeten en zit thuis verder te puzzelen.

Dit is het paneel achter de kaartentafel, waarachter alle navigatie apparatuur bereikbaar is. Er is nog voldoende plek voor de stuurcomputer, die ik rechtsonder monteer. Zie de foto hieronder. Aangezien het apparaat warmte afgeeft, ga ik nog ventilatiegaten boren in het afsluitende paneel. Tevens leg ik een SeatalkNG netwerk aan, waarmee alle apparatuur met elkaar communiceert. Ik voorzie het netwerk van 12 volt stroom en verbind alles met elkaar. Het (net)werkt direct!

Ik trek een Seatalk “backbone” kabel (de blauwzwarte rechts) en de verlengkabel van de stuurpomp naar achteren. Tevens haal ik de kabels van de oude stuurautomaat los. Met als gevolg dat alles (tijdelijk) los bengelt in de bakskist en in het achteronder. Ik bepaal de definitieve lengtes en bind alles weer netjes op met tieraps.

Ik haal de oude bedieningsunit los. Dat is een rotklus, want de schroefjes zitten muurvast in het smalle opstaande deel van de kuip, waar ik slecht bij kan terwijl ik in een onmogelijk opgevouwen houding in het achteronder lig…. Uiteindelijk lukt het en de nieuwe unit kan heel eenvoudig gemonteerd worden met 4 schroefjes aan de voorzijde. En dan blijven we nog zitten met een lelijk gat van de stekker van de oude stuurautomaat. De spullen om het netjes op te vullen en af te werken heb ik in huis (in boot???), voor nu plak ik er tape overheen tegen het inwateren.

Al met al een productieve dag! Ik moet alleen de stroom voor de stuurautomaat nog aansluiten (ik gebruik daarvoor de oude kabel, die ik alleen hoef om te leggen) en tja, dan die roerstandgever. Wordt vervolgd!

Meivakantie 2017 dag 12

De bouw van de afsluitdijk was een veiligheidsmiddel, maar voor Harlingen betekende het ook een korte verbinding met de randstad. Daar was men erg blij mee!

Zondag 30 april 2017

 • Rustdag Harlingen
 • Wind: ZO 5-6
 • Weer: zonnig, 17 graden

Vandaag bleven we liggen in Harlingen. Het weer was heerlijk, zij het met een harde wind. We stonden wat later op, ontbeten uitgebreid en dronken koffie in de kuip. Ik schuurde het luik van het achteronder en gaf het een nieuw lakje. De losse vlonders hebben van de winter binnen gelegen en zijn nog prima, maar de vaste luiken hebben allemaal deze behandeling nodig.

Het was al snel weer tijd voor de lunch. We liepen het lentegroene stadje in en deden ons op een zonnig terras tegoed aan broodjes zalm.

Daarna was het tijd voor cultuur: het Hannema huis is het cultuurhistorisch museum van Harlingen waar een hoop te zien en te leren valt over de stad. Best groot en uitgebreid, met onder meer een expositie van schitterende landschaps- en weerfoto’s. De rest van de middag brachten we lezend in de kuip door.

Was het dan een lauw loenen dagje? Allerminst! We zaten lekker aan de borrel toen een sanitaire stop op het boordtoilet ons leerde dat de vuilwatertank verstopt zat, vol was en overliep….

Even uitleggen: Het is verboden om toiletwater te lozen op het buitenwater. Dat mag alleen buitengaats. Daartoe zijn boten voorzien van een vuilwatertank, waar dat afvalwater in opgevangen wordt. Men wordt geacht dat via de vuilwaterpomp van de haven af te voeren. Veel mensen trekken zich daar weinig/niets van aan. Wij in zoverre dat in de haven de tank altijd dicht staat en dat we hem op ruim water tijdens het zeilen open zetten. De grote boodschap doen we sowieso altijd bij het haventoilet.

Afijn, het suffe is dus dat de afvoer blijkbaar verstopt was en de tank dus vol raakt. Er is een alarmlichtje dat moet waarschuwen, maar dat doet het niet. En tot overmaat van ramp is het anti-stankfilter niet waterdicht met als gevolg dat de drek niet alleen door de ontluchting naar buiten loopt het gangboord in, maar ook binnen langs de wand druipt… niet fijn. Gedver!

Het lekke filter…

Afijn, na wat gerommel voeren we naar de vuilwaterpomp van de Noorderhaven en zogen de tank zonder problemen leeg. Maar hoe nu de verstopping op te lossen? De oplossing lag in de volgende werkwijze: We plakten met tape de ontluchting dicht en openden de buitenafsluiter van de tank. Door opnieuw te pompen, werd vacuüm gezogen en hierdoor werd de prop uit de afvoer gezogen. Daarna pompten we veel schoon water door het toilet en de afzuigopening tot alle zooi uit de tank was. Klaar, alles weer in orde, behalve dan de vieze troep in het toilet schoonboenen.

Uiteindelijk aten we pas om 2030 uur, maar we zijn blij dat we een goede oplossing voor dit probleem gevonden hebben! Nu nog kijken of ik dat lampje kan maken (wat nog een hele klus is).

Morgen weer varen!

Meivakantie 2017 dag 3 solo

Vrijdag 21 april 2017

 • Hoorn – Lelystad haven 16,5 mijl,106 mijl totaal.
 • Vertrek: 1015, aankomst 1415 uur
 • Wind: WZW begin 4, later W eind 4
 • Weer: grijs, droog, 11 graden

Na boodschappen gedaan te hebben, vertrok ik om 1015 met een licht bakstags windje. Het was grijs en het zicht matig. De radiomast van Lelystad werd pas het laatste uur zichtbaar. Met koers 115 en ca 4 knopen vaart ging het relaxt. Gedurende de tocht namen wind en zicht toe en kwam er zelfs een enkel straaltje zon door het wolkendek heen.

Lelystad Haven ligt direct aan het Markermeer zonder enige beschutting en precies toen ik wilde aanleggen trok de wind aan naar 5 Bft. Gelukkig stonden er mensen op de steiger om een lijntje aan te nemen, wel zo makkelijk!

Bij de watersportwinkel kocht ik rubber afdichtstrip en ik verving de strips op het achterluik. Die oude rubberen strips eraf krijgen is nog het lastigst! Ik heb genoeg gekocht voor de andere luiken, dus die volgen later deze vakantie. Deze is in ieder geval weer goed waterdicht.

Ik was ook nog van plan boodschappen voor het weekend te doen, maar de supermarkt over de dijk bleek opgeheven. Dan pak ik morgen in Naarden de fiets!

In de loop van de middag nam de wind verder toe tot een dikke vijf, hij giert door de stagen en de boot ligt aardig te deinen. Daar slaap je goed op! De solo wimpel (witte wimpel met rode punt) staat strak naar achteren. Ik heb lange landvasten met dubbele springs gemaakt, dus de boot rukt niet aan de touwen. Morgen is het frontje gepasseerd en is de wind naar het NW gedraaid. Prima om terug naar Naarden te komen!