Zomervakantie 2019 dag 7

Dinsdag 13 augustus 2019:

  • Rustdag Harlingen
  • Wind: WZW 4-5, in buien windstoten
  • Weer: Zon en felle buien met onweer, 18 graden, in buien 12 graden.

Bovenstaande foto geeft de dag goed weer: zon in de haven terwijl een inktzwarte onweerswolk nadert en even later stortregent het. Het mocht de pret niet drukken. We stonden laat op, haalden krantje en croissantje, dronken koffie in de zonnige kuip, de ochtend kon niet stuk.

We bezochten het Harlinger museum het Hannema Huis dat drie extra exposities had, waarvan die van de  cents prenten het leukst was. Cents prenten zijn korte stripverhalen, een serieuze uitleg over bijvoorbeeld beroepen of komische / satirische verhaaltjes, gedrukt op goedkoop papier voor de minder bedeelde burger en schoolkinderen in de 18e en 19e eeuw. Inderdaad: voor 1 cent. Vanwege het goedkope papier en de beoogde doelgroep is er helaas weinig van bewaard gebleven, dus dit was best een bijzondere collectie.

Met kunstenaars had men in die tijd blijkbaar weinig op, hoewel de muzikant er beduidend beter af komt dan andere kunstenaars. Gelukkig maar 🙂

Dit verhaal zou in de huidige tijd absoluut niet meer kunnen! (even op klikken om in te zoomen). Het als stichtelijk bedoelde verhaal zou nu ronduit racistisch gevonden worden.

Nu het museum was het tijd voor kroketten met brood en daarna voor een klusje, dat een klus bleek te zijn. Bij de nieuwe regelaar voor het zonnepaneel (zie hier) hoort nog een monitor/metertje, waarop je de activiteit, het geleverd vermogen etc. kunt aflezen. Dat wilde ik op een onopvallende plek bij de kaartentafel monteren. Ik kocht 5 meter cat.5 kabel en die moest van de stuurboord bakskist (waar de regelaar zit) via de motorruimte naar de bakboord bakskist en vandaar sluip door/kruip door naar de ruimte achter het schakelpaneel in de kajuit. Man wat een werk! Bakskist 1 leeg halen, gefrut met het kabeltje, bakskist 1 weer inruimen, kabel door motorruimte leiden, netjes met tie-raps langs de kabelboom, bakskist 2 leeg halen, zelfde verhaal en dan met veel gefrut achter dat schakelpaneel zien te komen. Alles weer opruimen, gat boren onder het schakelpaneel, kabel erdoor, behuizing monteren, pfffff! Hij doet ‘t. Wat een gedoe en generd, ja waarvoor eigenlijk? Oerhollandse mentaliteit: je hebt ervoor betaald en dan zal je d’r lol van hebben ook :-). Ik weet nu al wat zeilvriend Albert denkt als hij dit leest: hij denkt aan een andere North Beach schipper 🙂

Ik had geluk met de timing: alles was net klaar en toen begon het twee uur lang te hozen en te onweren. En oh wat fijn: ik kon precies zien dat het zonnepaneel tijdens zo’n bui wel 1,8 watt levert…..

Morgen weer zeilen!

2 gedachten over “Zomervakantie 2019 dag 7

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.