Zomervakantie 2019 dag 6

Maandag 12 augustus 2019:

  • Gaastmeer – Harlingen, 20,5 mijl, 503 mijl totaal
  • Vertrek 1015, aankomst 1600 uur
  • Wind: WZW 4-5
  • Weer: half bewolkt, 19 graden

We hadden vandaag enorm veel geluk met het weer. Om zeven uur vanochtend kwam er een fikse bui over en dat was het. De zware buienlijn die over het land trok ging helemaal ten zuiden van ons langs. We vertrokken met zonnig weer en schapen wolken en een vriendelijk windje. Toen we uit de sluis bij Workum kwamen, voeren we een zwarte lucht tegemoet, maar ook die bleef ten zuiden van ons. Twee of drie spatten, dat is wat we er van kregen. Onderstaande foto is genomen in zuidelijke richting, de bui hangt boven Hindeloopen.

Precies op hetzelfde punt, maar nu in noordelijke richting geeft een heel ander beeld:

Op het IJsselmeer troffen we een goed lopende wind en met zo’n 6 knopen ging het richting Kornwerderzand. We konden vlot door de sluis aldaar, zij het dat de boot achter ons even geen rekening hield met het feit dat je mee-stroom hebt als je schut van zoet naar zout. Hij kwam vrijwel dwars in de sluis te liggen met zijn kont tegen die van ons aan, ware het niet dat ik met kracht afhield. Een bedankje kon er niet af, ook niet toen ik hem erop wees dat zijn schroef nog in het werk stond en hij zijn boeg in de platbodem ervoor dreigde te boren. En als klapstuk wilde hij met veel motorgeweld voor ons de sluis uit, hoewel hij schuin achter ons lag. Uit voorzorg had hij zijn stootwillen aan onze kant reeds verwijderd….. Tja je hebt schippers en “schippers”.

Na de sluis was het ook weer fijn zeilen. Het was LW en de banken lagen droog (zie eerste foto). Een onfortuinlijk Duits jachtje had een ton afgesneden net op de plek dat de steile bank vlak langs de geul loopt en lag vast. De bemanning liep op de bank. Beetje riskant, want zodra het water weer stijgt is het zwemmen geblazen om bij je boot te komen. En dat met de sterke stroom langs die steile bank.

In Harlingen kregen we een mooie plek achter de antieke -handbediende- draaibrug. Dat was mooi, want tegen het eind van de middag lag de Noorderhaven tjokvol terwijl wij lekker rustig in ons boxje liggen. We gingen lekker uit eten in de Tjotter, die in de loop van de jaren geëvolueerd is van veredelde viskraam tot serieus restaurant waar je echt goed kunt eten. Uiteraard evolueerden de prijzen mee..

Morgen gaat het regenen en onweren en bovendien zouden we erg vroeg op moeten voor het tij. Dus blijven we een dagje hier. Woensdag verder het wad op richting Ameland en Schiermonnikoog.

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.