Zomervakantie 2019 dag 5

Zondag 11 augustus 2019

  • Stavoren – Grote Gaastmeer, 11 mijl, 482 mijl totaal
  • Vertrek 1150, aankomst 1415 uur.
  • Wind: ZW 5-6
  • Weer: zwaar bewolkt, vrijwel droog , 20 graden

De dag begon zonnig maar het raakte al snel bewolkt en de wind was weliswaar een stuk minder dan gisteren, maar nog altijd 6 Bft. op het IJsselmeer en 5-6 binnengaats. Op de kluiver maakten we meer dan voldoende vaart richting Fluessen, waar de zeilwedstrijden met Skûtsjes aan de gang waren. Met de stevige wind had een schipper bij het inzeilen teveel risico genomen en was het schip omgeslagen. Blijkbaar is de romp wel waterdicht afgesloten, want hij dreef hoog op het water. Een grote sleper trachtte het schip weer overeind te krijgen, wat kort na de laatste van deze foto’s ook lukte. De wedstrijd was natuurlijk verkeken….

Tegenover Elahuizen werd er hard gezeild, waar op het scherpst van de snede de limieten van de bakboordregel werden opgezocht.

We liggen op een rustig Marrekrite plekje op het Grote Gaastmeer, terwijl die iets afgenomen wind nog loeit om de Jan-van-Gent. De buurvrouw van een groot motorjacht verderop kwam informeren of het gisteren in Stavoren (“wat een eind zeilen!”) nog gelukt was om “een Telegraaf te scoren”. Het duurde het even voor ik snapte wat de bedoeling was (namelijk dat zij die oude krant van ons mocht lenen). Toen ik zei dat we de Volkskrant lazen taaide ze snel af. Wij waren duidelijk niet haar OSM. Dat ik de Telegraaf een populistisch, tendentieus en opruiend pamflet vind, liet ik maar even in het midden… (begrijp me goed, iedereen mag van mij rechtse opvattingen hebben, maar dan hoef je toch nog niet zo’n sensatie-vod te lezen?).

Inmiddels is de wind wat gaan liggen en zitten we nog lekker in de kuip met de koffie. Morgen door Workum en richting Harlingen. Op naar het zout!

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.