Categoriearchief: Friesland

Zomervakantie 2020 dag 20

Donderdag 6 augustus 2020:

 • Grutte Krite – Langsturte poel 11,5 mijl, 444,5 mijl totaal
 • Vertrek 1030, aankomst Grou 1130, vertrek Grou 1230, aankomst 1430 uur
 • Wind: WZW 2
 • Weer: zonnig, 25 graden

Vandaag werd het goed warm, maar het viel nog mee vergeleken met de rest van het land. We voeren eerst naar Grou om boodschappen te doen. Bepakt en bezakt met flessen fris en ingrediënten voor maaltijdsalades keerden we terug naar de boot.

Verder ging het over het Prinses Margriet kanaal met zeer lichte tegenwind. Ook vandaag ging de spoorbrug van Grou als ware het op commando voor ons open 🙂 Het Sneekermeer was druk, maar niet zo druk als bij de Sneek week. Maar er waren veel mensen op het water en de Marrekrite aanlegplekken waren vol. Maar achter het anker is wel zo lekker!

De ijsboten zoeken elkaar op. Geen zin meer om te verkopen. Dan maar zwemmen!

In Friesland varen “ijsboten” rond waarbij je versnaperingen kunt kopen. Kleine bootjes met een grote vrieskist aan boord. We hadden meelij met die jongens! Geen schaduw, bloedheet en dan maar enthousiast je waar zien te slijten door al die boten en bootjes af te gaan met belgerinkel. Aan het eind van de middag hadden ze het gehad. Hup het water in!

Dat deed ik ook maar. Je bent de hitte van je lijf gelijk kwijt! Verder brachten we de middag door onder het zonneschermpje. Elk jaar zeggen we weer: hadden we maar een maatje groter gekocht! Inmiddels is de temperatuur aangenaam geworden en hebben we gedoucht in de kuip. Van het zonnescherm heb ik een luchthapper gemaakt die koele lucht de boot in blaast en daar de warmte verdrijft (we moeten snel een echte luchthapper kopen). We slapen de komende nachten onder een dun laken, slaapzakken zijn te warm.

De zon ging weer mooi onder en het wachten is op de opkomst van de maan. De komende dagen wordt het nog een stuk warmer, we hopen dat het uit te houden is, want veel wind krijgen we niet.

Zomervakantie 2020 dag 19

Woensdag 5 augustus 2020:

 • Kâlde Mage – Grutte Krite 12 mijl, 433 mijl totaal
 • Vertrek 1015, aankomst 1345 uur
 • Wind: ZW5
 • Weer: Zonnig, 24 graden

Eigenlijk was het plan om binnendoor via Sneek en IJlst naar Makkum te gaan, een mooie route, maar slechts deels bezeild door de smalle kanalen en met veel bruggen. We hadden meer zin in lekker zeilen, dus we gingen waar de wind ons bracht: door de Meinesloot en Kromme Knillis naar het Prinses Margriet Kanaal, waar de spoorbrug bij Grou precies voor ons openging:

Grote beroepsvaart kwam ons achterop. Op drukke vaarwegen moet je regelmatig achterom kijken.

Vandaar ging het over de mooie Ee naar de Hooidamsloot en terug naar de Alde Feanen waar we enkele dagen eerder ook waren. Vrijwel alles was bezeild en met de stevige wind voeren we alleen op de stagfok ruim 4 knopen, een prima relaxt vaartje.

Het Friese landschap was prachtig in de zon en we genoten volop. We gingen met diezelfde stevige wind (die ook maakte dat het niet zo warm aanvoelde) voor anker in een meertje in de Alde Feanen, een beetje uit de vaarroutes en onder hoge wal, zodat we rustig lagen en naar de bootjes konden kijken. Inmiddels koelt het lekker af. We maken ons op voor een paar zeer warme dagen. Met weinig wind. Dus we weten nog niet precies wat we gaan doen. Maar dat maakt niet uit, dit was een heerlijke dag!

De avond valt, de wind is sterk afgenomen.

Zomervakantie 2020 dag 18

Dinsdag 4 augustus 2020:

 • Grou – Kâlde Mage (Bij Terherne) 6 mijl, 421 mijl totaal
 • Vertrek 1130, aankomst 1330 uur
 • Wind: WNW2-3
 • Weer: lucht bewolkt, 19 graden

Het was mooi weer vandaag en nog niet te warm, de 20 graden hebben we niet gehaald. Zo heet als het de komende dagen wordt hoeft echt niet van ons, dit is prima zo!

We voeren door de Tynje naar de Peanster Ee, waar ook al in mijn zeilschooltijd zeilschool Pean actief was én is. De opvarenden van de optimistjes Kwik, Kwek en Kwak moesten de zaak nog in elkaar zetten en het zeil hijsen, dat ging niet vanzelf.

Tegenwoordig zijn er twee doorgangen van de Ee naar het Pikmeer. Vroeger was er alleen de smalle Tynje. Die ook in mijn pubertijd al druk was in het seizoen. Daar heb ik nog een traumatische ervaring opgedaan 🙂 Onze buurman had een oude stalen kajuitvlet gekocht met een aftandse niet erg betrouwbare buitenboordmotor. Wij natuurlijk mee voor een leuk tochtje van de Veenhoop naar het Theehuis in Grou. Precies in de smalle Tynje sloeg de motor af en was met geen mogelijkheid meer aan de praat te krijgen. Grote motorjachten stormden van alle kanten op het stuurloze vletje af. Nu was de kant niet ver en vond ik het nodig me van m’n stoere kant te laten zien. Dus ik te water met een landvast over m’n schouder om naar de kant te zwemmen en de boot te redden van een roemloze ondergang.

Buurman liet zich evenmin onbetuigd en deed manhaftige pogingen de motor weer aan de praat te krijgen. Wat lukte. Helaas was hij vergeten dat het gas nog vol open stond en de motor dwars naar stuurboord stond (het stuurwiel zat voor in de kajuit en de 15 pk Evinrude moest nog met de hand aangetrokken worden). De vlet ging dus als een dolle rondjes draaien, daarbij mij wurgend met het landvast en de overige scheepvaart de stuipen op het lijf jagend.

Afijn ik bereikte de oever met alleen een flinke striem op m’n hals en zonder verdere averij aan de boten. Elke keer als we hier varen moet ik aan het voorval denken. Een andere nog ergere anekdote met dezelfde vlet voor de wal van datzelfde Theehuis laat ik onvermeld uit respect met de opvarenden…

Door Akkrum ging het, waar de Weilandsburg net gerepareerd was, door de Meinesloot naar de Kâlde Mage naar een mooi Marrekrite plekje uit de drukte. ’s Avonds legde daar nog een huur Valkje met twee meiden aan, die bij het één pits koken op de steiger net zo’n teringzooi maakten als wij op die leeftijd met onze huur BM. Maar natuurlijk werd alles netjes opgeruimd en kropen ze net als wij destijds onder het dektentje. Good old times!

Zomervakantie 2020 dag 17

Maandag 3 augustus 2020:

 • Sitebuorster Ee – Grou, 2 mijl, 415 mijl totaal
 • Vertrek 1100, aankomst 1130 uur
 • Wind: ZW 3, op nadering buienlijn NNO 4, later ZW3 en N2
 • Weer: eerst zonnig, 16 graden, in de buien 14 graden, later 19 graden en weer zonnig

Na een rustige nacht werden we wakker met bovenstaand plaatje. De grijze luchten in de verte geven al de nadering van een fikse buienlijn aan. Voorlopig bleef de regen ons bespaard, maar noordwaarts kijkend zagen we dreigende luchten over de Wadden trekken:

Na de koffie gingen we anker op om op tijd in Grou te zijn. We wilden graag voor de regen binnen zijn. De voorraden waren op, dus de supermarkt lonkte. Na een half uurtje varen makten we vast in een nog tamelijk lege passantenhaven van Grou (later zou hij bomvol lopen met vooral motorboten). We hielden het nog een uurtje droog, maar daarna regende het meerderen uren stevig door:

Dreigende luchten boven de passantenhaven van Grou. De huur valkjes doen ons denken aan onze begintijd van het zeilen en hoe we afgezien hebben in dit soort buien… Zeker toen een stel jongeren in de regen scheep gingen in hun regenjacks.

Tijd voor een boek en een middagdutje! Maar, na regen komt zonneschijn en de temperatuur steeg aanmerkelijk zodat het goed toeven wassen de kuip. Op naar de supermarkt en de wasserette. We besloten bij het Theehuis uit eten te gaan. Beetje tricky bij die op massatoerisme gerichte restaurants. Maar de zorgen waren onterecht: goede timing, goed heet eten, prettige alerte bediening. Wel een hoop kabaal na die fluisterstille ankerplekken. Een geoliede machine weliswaar, maar met een goede prijs/kwaliteit verhouding. Volgende keer gaan we weer naar Herman Serveert, die ultieme culinaire beleving in Grou, maar die was dicht op maandag.

Het historische kerkje van Grou baadt in het avondlicht.

Morgen gaat het richting Akkrum en Terherne met een licht rugwindje, op zoek naar weer een mooie ankerplek.

Zomervakantie 2020 dag 16

Een frontje met een enkele bui trekt oostwaarts weg. De wind ruimt volgens de regels van ZW naar NW en neemt toe tot een goede 4 Bft.

Zondag 2 augustus 2020:

 • Rondje Alde Feanen, 10 mijl, 413 mijl totaal
 • Vertrek 1445, aankomst 1700 uur
 • Wind: WNW4
 • Weer: half bewolkt, 18 graden

Gisteren was het een perfecte avond met prachtig licht en we hebben nog lang buiten zitten kletsen, onder meer over de toekomst. Het gevolg was dat we vanochtend pas heel laat wakker werden. Er viel een enkele bui, daarna klaarde het op met een frisse NW wind (zie bovenste foto).

Bij een laat ontbijt hoort een late lunch en na een relaxte ochtend bootjes kijken vertrokken we voor een rondje om en door de Alde Feanen. We voeren op de motor tegen de wind in naar Grou en konden vandaar vrijwel alles zeilen. Over het Prinses Margrietkanaal ging het en en daarna stuurboord uit de oude venen in, een groot natuurgebied van smalle slootjes en ondiepe plassen: petgaten. In de 18e en 19 eeuw werd hier op grote schaal veen (turf) gestoken om als brandstof te gebruiken. De veenlaag is 1,5-2 meter diep, daaronder begint het zand of de klei. De ontstane gaten vulden zich met water, verbonden door smalle en vaak ondiepe slootjes. Op platte schuiten werd de turf naar de gebruikers gevoerd. Aldaar werd het ter droging opgeslagen en in de winter verstookt.

Hierboven zie je een wolkentreintje. De trein loopt parallel aan de windrichting . Zit je eronder, dan zit je dus heel lang in de schaduw en is het koud. Zit je ernaast, dan heb je veel zon. Je ziet ze vooral na passage van een koufront, dus met NW wind. Hoe en waarom ze ontstaan weet ik niet… Een rimpeling in de atmosferische druk? Het lijkt me geen warmte effect door land/water massa’s veroorzaakt (zoals zeewind dat is).

Na ruim twee uur heerlijk zeilen waren we weer op de Sitebuorster Ee terug. We liggen nu aan de noordzijde voor anker. Morgen Grou, want er moeten weer boodschappen gedaan!

Zomervakantie 2020 dag 14

Nacht in Burdaard

Vrijdag 31 juli 2020:

 • Burdaard – Warten, 20 mijl, 394 mijl totaal.
 • Vertrek 1045, aankomst 1600 uur
 • Wind: ZO3
 • Weer: zonnig en zeer warm, 28 graden

We werden wakker met een stralende ochtend waarin de temperatuur snel opliep. In Burdaard zij twee winkels: een supermarkt aan het water, die duur en nors is en vrijwel geen vers heeft en een streekwinkeltje (bij de dorpsbrug 100 meter in zuidelijke richting): van alles wat, ook duur maar dan wel veel vers en vaak biologisch of van lokale producenten. Eigenlijk kun je daar alles krijgen, en lekker. Daar sloegen we dingen in voor de maaltijdsalade van ’s avonds. (Wie wil er warm eten met dit weer of boven hete pannen staan?)

Toen we vertrokken kwam net een colonne boten vanuit Dokkum aan, dus we sloten braaf aan. Richting Leeuwarden ging het over de Ee. Waar overigens een (vind ik) interessant “landschapsbiografisch” boek over is. Het is een mooi stuk.

De (in elfsteden tijden) beroemde brug bij Bartlehiem. Daar brouwen ze ook prima bier, zo hebben we vanavond mogen proeven.

De tocht door Leeuwarden ging vlotjes. Erg vol lag het er niet, maar wij wilden graag door.

Vandaar is het een lang en saai stuk onder Leeuwarden door. Verschillende schroot “recycling” bedrijven, een containeroverslag en twee spoorbruggen waar je altijd moet wachten op de treinen. En daarna eindeloze flats. Er zijn toch nog mensen die met dit hete weer de hele dag in de zon gaan liggen bakken langs het water. Onbegrijpelijk.

Na Leeuwarden gaat het stuurboord uit in zuidelijke richting en ben je weer in het prachtige Friese landschap met al die kleine dorpjes met een kerk op een terp. Ons favoriete Marrekrite plek was helaas vol, dus we eindigden in de “passantenhaven” van Warten. Nou ja, groot woord: 35 meter kade met bolders en stroom en plek voor 3-4 boten. Maar wel met een perfect douchehuisje en een leuk dorpje met mooie kerk.

Ik naar de brugwachter om het liggeld te voldoen: “nee dat hoeft nu niet: ik mag geen contant geld aannemen en een pin-apparaat heb ik niet, dus laat maar.” Stroom en douche blijken ook gratis te zijn, dus perfect! De rest van de middag in de schaduw van de buiskap bootjes kijken en daarna dus die heerlijke maaltijdsalade!

Zomervakantie 2020 dag 13

Donderdag 3 juli 2020:

 • Oostmahorn – Burdaard, 16,5 mijl, 374 mijl totaal
 • Vertrek 1015, aankomt 1600 uur.
 • Wind: ZW 2
 • Weer: zonnig, sluierbewolking, 20 graden

Prachtig weer vandaag, zij het met wat sluierbewolking. Heel weinig wind, dus op de motor via Dokkumer Nieuwe Zijlen en Dokkum en naar Burdaard. Het was minder druk dan verwacht. We konden zo door de sluis bij Dokkumer Nieuwe Zijlen en zo ook door Dokkum. Daar waren zelfs nog plekjes aan de steiger vrij.

Het is een mooie tocht door het Noord-Friese gebied, maar je vaart wel een groot deel van de tijd in konvooi tussen de bruggen, waar iedereen telkens weer op iedereen moet wachten. Voortdurend opletten dus! Het solo-varen ging met dit lichte weer prima, ook in de sluis.

Burdaard is een favoriet van ons. Klein haventje (dat ook behoorlijk leeg was) met goede faciliteiten. Bij navraag bij de havenmeester bleek er zelfs een invaliden douche te zijn (wij waren de eerste gebruikers van het seizoen, dus hij maakte hem speciaal voor ons open). Verder is het een leuk, vriendelijk plaatsje met die historische molen, die over het dorp uitkijkt.

Morgen richting Leeuwarden. Als er plek is, dan leggen we daar wellicht aan voor de nacht en anders gaan we nog een stukje verder. Morgen wordt het erg warm, niet helemaal ons ding.

Zomervakantie 2020 dag 0

Vrijdag 17 juli 2020:

 • Woudsend – de Sont (Gaastmeer) 5,5 mijl, 283,5 mijl totaal
 • Vertrek 1530, aankomst 1655 uur.
 • Wind ZW2
 • Weer: bewolkt (wegtrekkend warmtefrontje), later zonnig 20 graden

Om een uur of één vetrokken we uit Utrecht en na het inruimen van de boot en het tanken van water vertrokken we voor een kort tochtje richting Workum. In de Sont vonden we een lege marboei (meerboei) onder de hoge wal en we hadden een heerlijke rustige eerste avond aan boord bij schitterend avondlicht.

Herfstvakantie 2019 dag 8

Zaterdag 26 oktober 2019:

 • Rustdag Grou
 • Wind: ZZW 5
 • Weer: bewolkt, af en toe zon, droog, 16 graden

Na zeven dagen varen hadden we behoefte aan een dagje stilliggen. Bovendien waaide het hard en hadden we gewoon tijd over. We sliepen voor ons doen schandalig lang uit en voor het ochtendritueel met douchen, ontbijten en koffie achter de rug was, was het al bijna middag.

We ontdeden het houtwerk op het dek van algen en maakten de boot verder schoon. Het dek ging in de was. Zo gaat de boot schoon de winter in. We zijn benieuwd of hij in Woudend gedurende de winter net zo vies wordt als in Naarden benedenwinds van de A1.

De temperatuur was zeer aangenaam en we konden lekker buiten in de kuip lezen. Een wandeling door het dorp en nog wat laatste inkopen in de supermarkt, dat was het wel. En niet te vergeten het middagtukje. Ja, echt lui dus!

Het poorthuis, waarschijnlijk het smalste huisje in Grou.

Wat je hier in de herfst vooral ziet varen zijn die grote huurbakken van charterbedrijf de Drait met zonder uitzondering 8-10 Duitse mannen van middelbare en hogere leeftijd erop. Nooit Nederlandse mannen, nooit vrouwen. Wel een ruime hoeveelheid schnaps natuurlijk! De pre-dinner borrel begint zonder uitzondering om drie uur en als ze eerder aanleggen hoort daar natuurlijk ook eerder het anlege bier bij (zoals zij aanleggen, ja dan had ik er ook bier bij nodig). Het is waarschijnlijk hun interpretatie van een combi van stoer avontuur en comfort en ach, wat is er mis mee?

Vannacht passeert er een koufront met wat regen, gaat de wintertijd in en zal het daarna een stuk kouder zijn. Morgen varen we met rustig weer terug naar Woudsend en dan zit seizoen 2019 erop helaas….

Zomervakantie 2019 dag 18

Zaterdag 24 augustus 2019:

 • Flakke Brekken – Stavoren, 11 mijl, 638 mijl totaal
 • Vertrek: 1030, aankomst 1415 uur
 • Wind: ZO 2-3, later O2
 • Weer: zonnig en warm, 28 graden

Na een rustige nacht aan “ons” eilandje vertrokken we met even rustig weer. Maar eerst moesten we de boot schoonspoelen van de dode muggen die ’s avonds bij duizenden op en om de boot zwermden. Gelukkig niet in de boot dankzij ons rigoureuze anti-muggen beleid. ’s Ochtends was het aangenaam met een licht briesje en was het goed zeilen. Het werd al snel warm en de wind nam steeds verder af. Na Galamadammen was het min of meer dobberen over de Morra, en daarna streken we de zeilen omdat we de wind pal van achteren kregen en de schijnbare wind dus nul was.

Bij de brug van Warns was het drukker dan ooit. Iedereen wil nog van het mooie weer genieten. En zo ook in Stavoren. We vonden een plekje pal naast v.d. Pol, maar het werd uiteindelijk nog zo druk dat er iemand naast ons kwam liggen. Zowaar een goed Nederlands sprekende Duitser.

Behalve muggen zijn de spinnen ook een terugkerende plaag, niet uit te roeien. Je kunt argumenteren dat spinnen muggen eten en je ze dus met rust moet laten, maar het is onvoorstelbaar hoeveel en hoe grote spinnen er elke avond tevoorschijn komen. Met een doekje gaan we ze te lijf en ze mogen direct gaan zwemmen na de vangst.

Het zonnepaneel doet het overigens meer dan prima! Zolang er zon op staat houdt hij de accu’s op 100%, hier vangt hij de laatste stralen op. Met dit warme weer maakt de koelkast overuren met bijbehorend stroomverbruik, maar dat is dus geen punt. Koken deden we niet, veel te heet in de boot! Een soort Waldorf salade dus, maar helaas waren we een essentieel ingrediënt, de walnoten, vergeten. Geen probleem, het was heerlijk! Morgen ook maaltijdsalade, dan met vis.

Na het eten gingen we koffie drinken  bij de kruitmolen en we waren precies op tijd op de dijk voor de zonsondergang. Dat dachten meer mensen! Iedereen stond foto’s te maken, en het was inderdaad ook prachtig!

Op het “Gele Plein” is een soort amfitheater gebouwd en daar begon een soort countryrock/blues-achtig bandje te spelen. Toen het vrijwel donker was kwam de technicus op het idee dat  hij ook nog een PAR lichtsetjesetje bij zich had en tergend relaxed begon hij dat op te zetten, terwijl de bandleden langzaam in duisternis verdwenen. Eenmaal opgebouwd vond hij het leuk om de tent en de vloer goed uit te lichten, zodat van de bandleden alleen de silhouetten zichtbaar werden. Volgens mij vonden de muzikanten dat helemaal niet erg want behalve de best wel goede zanger was het contact met  het publiek nul. Hoewel letterlijk elk nummer uit precies drie akkoorden in vaste volgorde bestond, waren de gitaristen 100% gefocust op hun map -met die drie akkoorden ongetwijfeld heel duidelijk uitgeprint. Maakt niet uit, toch leuk.

Morgen met vrijwel geen wind verder zuidwaarts naar Enkhuizen.