Zomervakantie 2020 dag 16

Een frontje met een enkele bui trekt oostwaarts weg. De wind ruimt volgens de regels van ZW naar NW en neemt toe tot een goede 4 Bft.

Zondag 2 augustus 2020:

  • Rondje Alde Feanen, 10 mijl, 413 mijl totaal
  • Vertrek 1445, aankomst 1700 uur
  • Wind: WNW4
  • Weer: half bewolkt, 18 graden

Gisteren was het een perfecte avond met prachtig licht en we hebben nog lang buiten zitten kletsen, onder meer over de toekomst. Het gevolg was dat we vanochtend pas heel laat wakker werden. Er viel een enkele bui, daarna klaarde het op met een frisse NW wind (zie bovenste foto).

Bij een laat ontbijt hoort een late lunch en na een relaxte ochtend bootjes kijken vertrokken we voor een rondje om en door de Alde Feanen. We voeren op de motor tegen de wind in naar Grou en konden vandaar vrijwel alles zeilen. Over het Prinses Margrietkanaal ging het en en daarna stuurboord uit de oude venen in, een groot natuurgebied van smalle slootjes en ondiepe plassen: petgaten. In de 18e en 19 eeuw werd hier op grote schaal veen (turf) gestoken om als brandstof te gebruiken. De veenlaag is 1,5-2 meter diep, daaronder begint het zand of de klei. De ontstane gaten vulden zich met water, verbonden door smalle en vaak ondiepe slootjes. Op platte schuiten werd de turf naar de gebruikers gevoerd. Aldaar werd het ter droging opgeslagen en in de winter verstookt.

Hierboven zie je een wolkentreintje. De trein loopt parallel aan de windrichting . Zit je eronder, dan zit je dus heel lang in de schaduw en is het koud. Zit je ernaast, dan heb je veel zon. Je ziet ze vooral na passage van een koufront, dus met NW wind. Hoe en waarom ze ontstaan weet ik niet… Een rimpeling in de atmosferische druk? Het lijkt me geen warmte effect door land/water massa’s veroorzaakt (zoals zeewind dat is).

Na ruim twee uur heerlijk zeilen waren we weer op de Sitebuorster Ee terug. We liggen nu aan de noordzijde voor anker. Morgen Grou, want er moeten weer boodschappen gedaan!

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.