Categoriearchief: Tochten

Herfstvakantie 2019 dag 8

Zaterdag 26 oktober 2019:

 • Rustdag Grou
 • Wind: ZZW 5
 • Weer: bewolkt, af en toe zon, droog, 16 graden

Na zeven dagen varen hadden we behoefte aan een dagje stilliggen. Bovendien waaide het hard en hadden we gewoon tijd over. We sliepen voor ons doen schandalig lang uit en voor het ochtendritueel met douchen, ontbijten en koffie achter de rug was, was het al bijna middag.

We ontdeden het houtwerk op het dek van algen en maakten de boot verder schoon. Het dek ging in de was. Zo gaat de boot schoon de winter in. We zijn benieuwd of hij in Woudend gedurende de winter net zo vies wordt als in Naarden benedenwinds van de A1.

De temperatuur was zeer aangenaam en we konden lekker buiten in de kuip lezen. Een wandeling door het dorp en nog wat laatste inkopen in de supermarkt, dat was het wel. En niet te vergeten het middagtukje. Ja, echt lui dus!

Het poorthuis, waarschijnlijk het smalste huisje in Grou.

Wat je hier in de herfst vooral ziet varen zijn die grote huurbakken van charterbedrijf de Drait met zonder uitzondering 8-10 Duitse mannen van middelbare en hogere leeftijd erop. Nooit Nederlandse mannen, nooit vrouwen. Wel een ruime hoeveelheid schnaps natuurlijk! De pre-dinner borrel begint zonder uitzondering om drie uur en als ze eerder aanleggen hoort daar natuurlijk ook eerder het anlege bier bij (zoals zij aanleggen, ja dan had ik er ook bier bij nodig). Het is waarschijnlijk hun interpretatie van een combi van stoer avontuur en comfort en ach, wat is er mis mee?

Vannacht passeert er een koufront met wat regen, gaat de wintertijd in en zal het daarna een stuk kouder zijn. Morgen varen we met rustig weer terug naar Woudsend en dan zit seizoen 2019 erop helaas….

Herfstvakantie 2019 dag 5

Woensdag 23 oktober 2019:

 • Terschelling – Workum, 32 mijl, 821 mijl totaal
 • Vertrek 1115 (LW+0’20), aankomst 1830
 • Wind: Z3 ruimend O3
 • Weer: wolkenvelden en zon, droog, 12 graden

Lange dag vandaag, maar lekker gevaren. We vertrokken even na LW door het Schuitengat met nog weinig stroom tegen. Het was net bezeilbaar en met zo’n 4 knopen vaart schoven we langs de drooggevallen platen.

In de Vliestroom stond de wind nog tegen en viel hij bovendien vrijwel weg, dus moest in de gebruikelijke klots zee boven de Richel de motor even aan. Vanaf de invaart van het Inschot was het allemaal weer bezeilbaar en met de toenemende vloedstroom ging het gezwind, zeker toen de wind verder ruimde naar Oost..

Bij het zuidoost rak gekomen brak de zon goed door en nadat we tamelijk vlot de Lorentz sluizen gepasseerd waren, hadden we nog zin om verder te zeilen, want de wind was goed. Op naar Workum dus, waar we in de schemering door de kleine zeesluis gingen en bij de gemeentehaven afmeerden. Onderweg had Gonnie al het nodige aan het eten gedaan, dus de eenvoudige doch voedzame maaltijd was snel bereid.

De komende dagen moeten we even goed naar het weer kijken. Morgen is nog mooi, maar vrijdag en zaterdag gaat het spoken. Goed dat we dan in de beschutte wateren van Friesland zijn.

Zomervakantie 2019 dag 20

Maandag 26 augustus 2019:

 • Enkhuizen – Naarden 27 mijl, 679 mijl totaal
 • Vertrek: 0945, aankomst 1515 uur.
 • Wind: NO 1-2, bij Muiderzand even 3 Bft.
 • Weer: zonnig en warm, 29 graden

De naar-huis-vaardag is nooit de leukste vakantiedag. Ondanks het mooie weer gold dat ook vandaag. Door de zeer lichte wind van achteren was het motoren: automaat aan en gaan.  Beschutting tegen de brandende zon kon je vinden onder de buiskap. Dat dachten een paar duizend mugjes dus ook. Altijd prijs bij warm en vrijwel windstil weer op het IJsselmeer en Markermeer: miljoenen mugjes komen uit het water en vestigen zich op de boot, tussen je kleren, in je neus en op het brood dat je wilt eten. Omdat we ons goed hadden ingesmeerd met zonnebrand bleven ze nog plakken ook. Ze steken niet maar kriebelen des te meer.

Afijn we schikten ons in ons lot. Ten zuiden en westen van Pampushaven beginnen de uitgestrekte  wiervelden, waar je alleen aan kunt ontkomen door de geul voor de beroepsvaart helemaal tot aan Durgerdam te volgen en dan bakboord uit de Pampus geul in te gaan. Ik haalde het zwaard grotendeels op en deed ook het roer naar boven, zodat daar niks achter kon blijven hangen. Niettemin moest ik -zoals verwacht- eenmaal in dieper water aangekomen, te water om een kluwen planten uit de schroef te halen. Hoe doen mensen met een saildrive dat?

We hadden ’s ochtends alles al ingepakt en klaar gelegd toen de temperatuur nog prettig was. In de bloedhete haven hoefden we dus niet al te veel meer te doen.

Het waren mooie dagen op de boot. Geen al te spectaculaire tochten dit jaar, maar lekker het wad op en Friesland in.

Zomervakantie 2019 dag 19

Zondag 25 augustus 2019:

 • Stavoren – Enkhuizen 12 mijl, 652 mijl totaal.
 • Vertrek: 0845, aankomst 1230 uur
 • Wind: OZO 2-3, later O 1-2, ’s middags N 2
 • Weer: zonnig en warm, 25 graden.

We wilden vanochtend met de eerste schutting van de sluis het IJsselmeer op en lagen even voor 0900 uur paraat aan de wachtsteiger. Dat hadden meer mensen bedacht, met ons kwamen nog vele boten richting sluis. Beide sluizen werden tegelijk bediend, dus iedereen kon gelijk mee. Het werd een hele uittocht:

Het eerste stuk stond er nog goede wind en konden we mooi zeilen, maar enige mijlen na de Vrouwenzand scheidingston (het is al enkele jaren geen kardinaal meer) kakte de wind in tot 2-3 knopen, en was het uit met de pret. Enkele scherpe jachten met van die hightech gelamineerde zeilen hielden de schijn nog even op, maar toen ze ons passeerden, bleek hun motor bij te staan. In ieder geval weet iedereen nu dat ze heel dure en snelle zeilen hebben, zelfs als ze niet echt zeilen :-). Dan meer respect voor de platbodem die stug doorzeilde tot de zeilen echt helemaal slap naar beneden hingen en de snelheid nul was en toen pas streek.

Omdat we vroeg vertrokken waren, kwamen al rond het middaguur in Enkhuizen aan. Voor de haven lagen vele boten voor anker omdat het windstil was. Spelevaren, suppen en zwemmen, dat waren zo’n beetje de activiteiten. Wij gingen bewust niet voor anker omdat we met oostenwind de brandende zon recht in de kuip zouden hebben. We kregen een mooi plekje in de Compagnieshaven met de kop op de zon en de schaduw in de kuip. En toen even later een verkoelend noordenwind recht de kuip in blies, was het buitengewoon aangenaam.

Het was echter een lokaal effect van de wind, want de windmolens verderop de dijk stonden stil. We aten een heerlijke maaltijd salade van zalm met dille, garnalen met knoflook, sardines en sla met avocado en verse koriander. Morgen huiswaarts met wederom zeer weinig tot geen wind. Als het meezit kunnen we ’s middags nog wat zeilen en dat zou mooi uitkomen omdat we dan door de wier velden van het Markermeer moeten….

Zomervakantie 2019 dag 18

Zaterdag 24 augustus 2019:

 • Flakke Brekken – Stavoren, 11 mijl, 638 mijl totaal
 • Vertrek: 1030, aankomst 1415 uur
 • Wind: ZO 2-3, later O2
 • Weer: zonnig en warm, 28 graden

Na een rustige nacht aan “ons” eilandje vertrokken we met even rustig weer. Maar eerst moesten we de boot schoonspoelen van de dode muggen die ’s avonds bij duizenden op en om de boot zwermden. Gelukkig niet in de boot dankzij ons rigoureuze anti-muggen beleid. ’s Ochtends was het aangenaam met een licht briesje en was het goed zeilen. Het werd al snel warm en de wind nam steeds verder af. Na Galamadammen was het min of meer dobberen over de Morra, en daarna streken we de zeilen omdat we de wind pal van achteren kregen en de schijnbare wind dus nul was.

Bij de brug van Warns was het drukker dan ooit. Iedereen wil nog van het mooie weer genieten. En zo ook in Stavoren. We vonden een plekje pal naast v.d. Pol, maar het werd uiteindelijk nog zo druk dat er iemand naast ons kwam liggen. Zowaar een goed Nederlands sprekende Duitser.

Behalve muggen zijn de spinnen ook een terugkerende plaag, niet uit te roeien. Je kunt argumenteren dat spinnen muggen eten en je ze dus met rust moet laten, maar het is onvoorstelbaar hoeveel en hoe grote spinnen er elke avond tevoorschijn komen. Met een doekje gaan we ze te lijf en ze mogen direct gaan zwemmen na de vangst.

Het zonnepaneel doet het overigens meer dan prima! Zolang er zon op staat houdt hij de accu’s op 100%, hier vangt hij de laatste stralen op. Met dit warme weer maakt de koelkast overuren met bijbehorend stroomverbruik, maar dat is dus geen punt. Koken deden we niet, veel te heet in de boot! Een soort Waldorf salade dus, maar helaas waren we een essentieel ingrediënt, de walnoten, vergeten. Geen probleem, het was heerlijk! Morgen ook maaltijdsalade, dan met vis.

Na het eten gingen we koffie drinken  bij de kruitmolen en we waren precies op tijd op de dijk voor de zonsondergang. Dat dachten meer mensen! Iedereen stond foto’s te maken, en het was inderdaad ook prachtig!

Op het “Gele Plein” is een soort amfitheater gebouwd en daar begon een soort countryrock/blues-achtig bandje te spelen. Toen het vrijwel donker was kwam de technicus op het idee dat  hij ook nog een PAR lichtsetjesetje bij zich had en tergend relaxed begon hij dat op te zetten, terwijl de bandleden langzaam in duisternis verdwenen. Eenmaal opgebouwd vond hij het leuk om de tent en de vloer goed uit te lichten, zodat van de bandleden alleen de silhouetten zichtbaar werden. Volgens mij vonden de muzikanten dat helemaal niet erg want behalve de best wel goede zanger was het contact met  het publiek nul. Hoewel letterlijk elk nummer uit precies drie akkoorden in vaste volgorde bestond, waren de gitaristen 100% gefocust op hun map -met die drie akkoorden ongetwijfeld heel duidelijk uitgeprint. Maakt niet uit, toch leuk.

Morgen met vrijwel geen wind verder zuidwaarts naar Enkhuizen.

Zomervakantie 2019 dag 17

Vrijdag 23 augustus:

 • Woudsend – Flakke Brekken  11 mijl, 627 mijl totaal
 • Vertrek 1030, aankomst 1515 uur.
 • Wind: ZW 2, later Z2-3 afnemend N1-2
 • Weer: zonnige warm 23 graden

Vanochtend gingen we eerst nog even kijken bij haven nummer 2 voor een eventuele ligplaats. Dat zag er goed uit, dus het zou zo maar kunnen zijn dat we volgend jaar in Woudsend liggen. Daarna ging het via de Woudsender Rakken naar het Heegermeer. Het woei ZW 2, een knoop of 5 dus. Nou kun je op het Heegermeer en de Fluessen prima kruisen, maar met windkracht 2 schiet dat niet op. We kunnen ook niet al te hoog varen want je wilt toch een beetje vaart houden, en met die lage snelheid is de lift van het zwaard ook niet veel soeps. “Harmonica laveren” dus met kruishoeken die ik hier niet kan noemen :-).

Maar maakt niet uit, we kwamen waar we wezen wilden, al duurde het wat lang. Nadat we door alle zeilscholen en -schooltjes gemanoeuvreerd hadden was het relaxt varen. Toon we de Yntemasleat indraaiden, kromp de wind mee naar zuid, zodat het allemaal bezeilbaar was en bleef. Hoewel op het eind de wind afnam tot kracht 1.

We liggen aan een piepklein eilandje in de Flakke Brekken met een platbodem. Op de foto hierboven zie je al driekwart van het eilandje. Het is hier lekker rustig met af en toe een passerende boot en grote groepen ganzen die eens n de zoveel tijd met z’n allen op vliegen met veel misbaar.

De zon ging spectaculair onder na een mooie dag. Morgen Stavoren en dan richting huis!

Zomervakantie 2019 dag 16

Donderdag 22 augustus 2019:

 • Doekesloot – Woudsend 18 mijl, 616 mijl totaal
 • Vertrek 1030, aankomst 1515 uur
 • Wind: ZZW 3-4
 • Weer: zonnig, 22 graden

De zomer is weer helemaal terug! Het was een stralende dag, zeer bevorderlijk voor het optimale vakantiegevoel. Via de Peanster Ee voeren we naar Akkrum, waar de bruggen voor ons open stonden en we dus een snelle passage hadden.

Van daar naar de Terkapelster Poelen. In de Meinesloot werd nog even spannend. Voor ons voer een huur valkje tegen de wind in op de motor. Die motor viel uit. Pa spurte naar het achterdek om de buitenboordmotor (tevergeefs) aan te trekken. Hij had niet in de gaten dat hij met die actie met zijn knie het roer dwars zette, waardoor de boot dwars voor onze neus kwam te liggen. Ik gaf veel roer om hem te ontwijken, dat is effectiever dan achteruit slaan. Helaas besloot de klassieke motorboot achter ons op hetzelfde moment met veel gas vlak voor ons langs te willen. Alles door vol gas achteruit te geven kon ik een aanvaring voorkomen. Maar daarmee raakten we wel (zacht) het valkje. Gelukkig hebben die polyvalken een rubber stootrand, dus niets aan de hand. Ondertussen was de motorboot schipper kwaad op mij…. Tja….. je hebt schippers en schippers.

Bij bovengenoemde poelen is een stek van de zeeverkenners. Die willen nog wel eens een bepaald soort humor hebben. Zoom even in op bovenstaande foto om de tekst op de windmolen te kunnen lezen.

We zijn op zoek naar een ligplaats in Friesland vanwege de dichtgroeiende Randmeren en Markermeer en de even snel groeiende liggelden van jachthaven Naarden. Vandaag bezochten we een bedrijf in Woudsend. Bedrijf okee, de aangeboden ligplaats niet ideaal (want in de volle wind direct aan een doorgaande vaarroute). Morgen gaan we nog bij een ander bedrijf kijken. We zullen zien!

Ondertussen hebben we bij de Rakken een mooi plekje voor de nacht, waar we alle bootjes kunnen zien langskomen. Uit eten bij het Ponkje hoort bij Woudsend, kortom, prima dagje!

Zomervakantie 2019 dag 15

Woensdag 21 augustus 2019:

 • Koldykster Rak – Doekesloot 10 mijl, 598 mijl totaal
 • Vertrek 1030, aankomst 1400 uur
 • Wind: ZZW 3
 • Weer: zonnig, steeds meer bewolking, 19 graden

Na een heel vredige avond met prachtig avondlicht (zie bovenstaande foto) werden we wakker met zonnig weer en weinig wind. Op de motor voeren we in een half uurtje naar Grou, waar we boodschappen voor twee dagen deden. De wind was ietsje toegenomen tot kracht 3 en dus konden we vervolgens heerlijk zeilen, de Peanster-, kromme- en wijde Ee af en via de Hooidamsloot naar Eernewoude.Aldaar ging het bakboord uit door de Princenhof naar wederom een mooi aanlegplekje, waarmee we bijna een rondje gevaren hadden.  Er was ruimte zat, maar rustig was het niet. Sloepen verhuur is groot in Eernewoude en Grou en de bootjes voeren af en aan, meestal met onervaren schippers, zie zich in het geheel niet bewust waren van de boeggolf en de herrie die ze produceerden. Om vijf uur was het gedaan met de sloepjes en daalde de rust neer over het eiland waar we aan liggen.

Het extra zonnepaneel verricht goede diensten: de accu’s blijven tot 1900 uur op 100%, daarna staat de zon te laag. Wat ik wel geleerd heb: het loont erg om de panelen zo loodrecht mogelijk op de zon te zetten. het scheelt zomaar een factor 2 in stroomopbrengst.

We gaan weer een lekker avondje tegemoet en nog een paar schitterende dagen qua weer! Fijn, zo’n laatste vakantieweek.

Zomervakantie 2019 dag 14

Dinsdag 20 augustus 2019

 • Burdaard – Koldykster Rak, 18 mijl, 588 mijl totaal
 • Vertrek 1015, aankomst 1515 uur.
 • Wind: ZW3-4
 • Weer: half bewolkt, enkele fikse buien (niet bij ons) , 19 graden

Na een goede nachtrust vertrokken we met zonnig weer vanuit Burdaard. Wat een lekker plaatsje om te overnachten! Een tip: koop je boodschappen niet bij de loei dure supermarkt aan het water, maar bij de “bakkerij” net over de westelijke brug. Klein maar fijn en meer en betere groenten, fruit, zuivel en vlees (en brood!). En prettige bediening.

Min of meer in konvooi zakten we de Ee af richting Leeuwarden waar een fikse bui op het nippertje aan ons voorbij trok. Zie de bovenste foto. In Leeuwarden gingen we vlot door de bruggen en het was rustig in de Prinsentuin (de singel), waar de passanten plekken zijn. Voorbij de Slauerhoff brug kwam bui nummer twee wederom net voor ons langs zeilen. gelukkig maar, we bleven droog.

Met weinig wachttijd konden we door beide spoorbruggen. Het hele traject door het van Harinxma kanaal ten zuiden van Leeuwarden is zo’n beetje het minst mooie stukje Friesland om doorheen te varen. Sloperijen, schrootbedrijven, containeroverslag en eindeloze rijen flats. Niet echt leuk. Zodra je echter naar het zuiden afbuigt richting Warga zit je gelijk weer in het Friese platteland.

We vonden even ten zuiden van bovengenoemd plaatsje een rustig Marekrite plekje met wijds uitzicht, terwijl de lucht ’s avonds  helemaal opentrok. Twee Torenvalken vangen om de beurt een muis die ze vervolgens rustig oppeuzelen om daarna opnieuw hoog in de lucht te gaan bidden om de volgende onfortuinlijke muis. We maken ons op voor de laatste vakantieweek waarin het schitterend weer lijkt te gaan worden!

Zomervakantie 2019 dag 13

Maandag 19 augustus 2019:

 • Sennerplaat – Burdaard 14 mijl, 570 mijl totaal.
 • Vertrek 1030, aankomst 1500 uur
 • Wind: ZW4-5
 • Weer: half bewolkt, 20 graden

De dag begon met een klein buitje, daarna werd het zonnig met toenemende stapelwolken. En een pittige wind, waar we recht tegenin moesten, met regelmatig 25 knopen schijnbare wind tegen. Leve de buiskap! We gleden door het Friese landschap via de oude kronkelige waddengeul met aan weerszijden hoge banken van zand en klei, waarop mais en zonnebloemen verbouwd werden en stamboek vee vredig graasde.

Na de schoonheid van het wad is het Friese groen en de blauwe luchten met witte schapenwollen erboven altijd weer prachtig.

We kwamen vlot door de sluis van Dokkumer Nieuwe Zijlen. Halverwege de route naar Dokkum staat een oude fabriek, die elke keer als we er langskomen meer en meer vervallen is. We vragen ons af of de schoorsteen er nog zal staan, die in zeer slechte staat is. Aan de wal liggen roestige landingsvaartuigen en binnenvaartschepen te wachten tot ze zinken. Het  dak van de grote hal is elke keer een stukje verder ingestort. Verlopen industrieel erfgoed.

Voor de eerste brug van Dokkum moesten we wachten en was het lunchtijd. Aan de kades van Dokkum ligt het normaal mudje vol met schepen, maar nu was het daar rustig. Plek zat, maar wij wilden nog een stukje verder. De beide molens stonden er mooi bij.

Burdaard heeft ook zo’n molen, die gebruikt werd en wordt om te malen, te pellen en hout te zagen. In 1972 afgebrand, maar prachtig gerestaureerd:

We gingen uit eten in het Posthuis bij de oude brug en het eten was daar verrassend goed en niet duur. Aanrader! Burdaard is de plaats waar zwemmer Maarten van der Weijden zijn eerste elfsteden zwemtocht in 2018 na 163 km moest opgeven. Op die plek ligt nu een kunstwerk:

Ondertussen kwam er een lelijk buienlijntje met donkere wolken opzetten…. Op dit moment regent het al. Lekker dagje niettemin!