Zomervakantie 2019 dag 19

Zondag 25 augustus 2019:

  • Stavoren – Enkhuizen 12 mijl, 652 mijl totaal.
  • Vertrek: 0845, aankomst 1230 uur
  • Wind: OZO 2-3, later O 1-2, ’s middags N 2
  • Weer: zonnig en warm, 25 graden.

We wilden vanochtend met de eerste schutting van de sluis het IJsselmeer op en lagen even voor 0900 uur paraat aan de wachtsteiger. Dat hadden meer mensen bedacht, met ons kwamen nog vele boten richting sluis. Beide sluizen werden tegelijk bediend, dus iedereen kon gelijk mee. Het werd een hele uittocht:

Het eerste stuk stond er nog goede wind en konden we mooi zeilen, maar enige mijlen na de Vrouwenzand scheidingston (het is al enkele jaren geen kardinaal meer) kakte de wind in tot 2-3 knopen, en was het uit met de pret. Enkele scherpe jachten met van die hightech gelamineerde zeilen hielden de schijn nog even op, maar toen ze ons passeerden, bleek hun motor bij te staan. In ieder geval weet iedereen nu dat ze heel dure en snelle zeilen hebben, zelfs als ze niet echt zeilen :-). Dan meer respect voor de platbodem die stug doorzeilde tot de zeilen echt helemaal slap naar beneden hingen en de snelheid nul was en toen pas streek.

Omdat we vroeg vertrokken waren, kwamen al rond het middaguur in Enkhuizen aan. Voor de haven lagen vele boten voor anker omdat het windstil was. Spelevaren, suppen en zwemmen, dat waren zo’n beetje de activiteiten. Wij gingen bewust niet voor anker omdat we met oostenwind de brandende zon recht in de kuip zouden hebben. We kregen een mooi plekje in de Compagnieshaven met de kop op de zon en de schaduw in de kuip. En toen even later een verkoelend noordenwind recht de kuip in blies, was het buitengewoon aangenaam.

Het was echter een lokaal effect van de wind, want de windmolens verderop de dijk stonden stil. We aten een heerlijke maaltijd salade van zalm met dille, garnalen met knoflook, sardines en sla met avocado en verse koriander. Morgen huiswaarts met wederom zeer weinig tot geen wind. Als het meezit kunnen we ’s middags nog wat zeilen en dat zou mooi uitkomen omdat we dan door de wier velden van het Markermeer moeten….

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.