Categoriearchief: IJsselmeer

Zomervakantie 2019 dag 19

Zondag 25 augustus 2019:

 • Stavoren – Enkhuizen 12 mijl, 652 mijl totaal.
 • Vertrek: 0845, aankomst 1230 uur
 • Wind: OZO 2-3, later O 1-2, ’s middags N 2
 • Weer: zonnig en warm, 25 graden.

We wilden vanochtend met de eerste schutting van de sluis het IJsselmeer op en lagen even voor 0900 uur paraat aan de wachtsteiger. Dat hadden meer mensen bedacht, met ons kwamen nog vele boten richting sluis. Beide sluizen werden tegelijk bediend, dus iedereen kon gelijk mee. Het werd een hele uittocht:

Het eerste stuk stond er nog goede wind en konden we mooi zeilen, maar enige mijlen na de Vrouwenzand scheidingston (het is al enkele jaren geen kardinaal meer) kakte de wind in tot 2-3 knopen, en was het uit met de pret. Enkele scherpe jachten met van die hightech gelamineerde zeilen hielden de schijn nog even op, maar toen ze ons passeerden, bleek hun motor bij te staan. In ieder geval weet iedereen nu dat ze heel dure en snelle zeilen hebben, zelfs als ze niet echt zeilen :-). Dan meer respect voor de platbodem die stug doorzeilde tot de zeilen echt helemaal slap naar beneden hingen en de snelheid nul was en toen pas streek.

Omdat we vroeg vertrokken waren, kwamen al rond het middaguur in Enkhuizen aan. Voor de haven lagen vele boten voor anker omdat het windstil was. Spelevaren, suppen en zwemmen, dat waren zo’n beetje de activiteiten. Wij gingen bewust niet voor anker omdat we met oostenwind de brandende zon recht in de kuip zouden hebben. We kregen een mooi plekje in de Compagnieshaven met de kop op de zon en de schaduw in de kuip. En toen even later een verkoelend noordenwind recht de kuip in blies, was het buitengewoon aangenaam.

Het was echter een lokaal effect van de wind, want de windmolens verderop de dijk stonden stil. We aten een heerlijke maaltijd salade van zalm met dille, garnalen met knoflook, sardines en sla met avocado en verse koriander. Morgen huiswaarts met wederom zeer weinig tot geen wind. Als het meezit kunnen we ’s middags nog wat zeilen en dat zou mooi uitkomen omdat we dan door de wier velden van het Markermeer moeten….

Meivakantie 2019 dag 17

Regengordijnen over het Markermeer.

Zaterdag 4 mei 2019:

 • Enkhuizen – Edam 15 mijl, 232,5 mijl totaal.
 • Vertrek: 1045, aankomst 1345 uur
 • Wind NW, later NNW 5-6
 • Weer: felle buien met veel wind en opklaringen, 6-8 graden.

Na een relatief rustige nacht met een enkele bui, nam de wind na zonsopkomst snel toe tot het floot in de haven. We vertrokken voor een niet al te lange tocht met halve wind naar Edam en konden vlot door de sluis. Rond de buiten stond er 25-28 knopen wind, maar daarbuiten was het tussen de 17-22 knopen. Met alleen de kluiver op ging het prima. Het eerste stuk, tot aan de Appelhoek hadden we nog de beschutting van de hoge wal, maar bij het oversteken van de Hoornse Hop kregen we de volle laag van de wind en de beruchte IJsselmeer deining. Al met al best te doen.

De buien trokken wonder boven wonder voor en achter ons langs, maar bij nadering van Edam kwam er een inktzwarte lucht achterop, die niet de vermijden viel. Net nadat we vast gemaakt hadden viel de hagel met bakken naar beneden. De kuip lag er vol mee.

Toen het wat rustiger werd draaiden we de boot handmatig met de kop op de wind, wat gelijk veel prettiger was. Verder vloog de middag voorbij met nog wat buien, opklaringen en eenden bezoek.

We maken ons op voor de laatste avond en nacht op de Jan-van-gent na een uitermate relaxte vakantie. Morgen wordt het iets rustiger met wind en buien en kunnen we makkelijk met achterlijke wind naar onze thuishaven. Het avond licht op de buien is altijd prachtig, dus nog twee foto’s!

 

Meivakantie 2019 dag 16

Vrijdag 3 mei 2019:

 • Stavoren – Enkhuizen, 12 mijl, 217,5 mijl totaal.
 • Vertrek: 1045, 1130 door sluis, aankomst 1330 uur.
 • Wind: NW4
 • Weer: half bewolkt, 9 graden.

Nadat het gisteren opklaarde werd het een koude nacht. Ik kon het niet laten even naar de dijk te lopen en enkele avondlicht foto’s te maken:

We konden vlot de sluis in, maar het was nog een heel gedoe. Voor ons lag een brede motorboot (huurbak) vrijwel stil en de schipper besloot ter elfder ure dat hij niet de sluis in durfde en hij sloeg hard achteruit. Wij ook als een haas achteruit natuurlijk, maar de Jan-van-gent is achteruit geen voorbeeld van bestuurbaarheid en bovendien lagen we aardig aan lager wal met die roestige damwand op enkele meters afstand… Beng! De stootwillen kruipen altijd in de holle delen, daar heb je niks aan bij zo’n damwand. Gelukkig niet al te hard en we hebben een stevige RVS stootrand, dus geen schade. Achteraf had het motorjacht er naast ons in de sluis nog twee keer in gepast. Tja…

Afijn, buiten de sluis stond een NW kracht 4, perfect zeilweer dus! We gingen als een speer in de koude maar gunstige wind en we hadden ons goed ingepakt. Schitterende luchten! Na twee uur heerlijk zeilen meerden we af in de Compagnieshaven, dit keer niet achter het anker maar gewoon in een box. Stroom erop, kachel aan, hete chocolademelk gemaakt. Bij de watersport winkel trakteerde we ons op goede nieuwe windjacks (de oude zijn echt op!) en kochten we een nieuwe vaarboom. De oude is krom en zit vol barsten. We zijn dan ook een paar winters vergeten hem binnen te leggen…

Het plan is morgen naar Edam en dan zondag een niet te lang tochtje naar huis. Het is een beetje afhankelijk van de wind, maar het ziet er naar uit dat het met een NNW 5Bft. goed te doen is.

Meivakantie 2019 dag 4

Blakte bij Stavoren.

Zondag 21 april 2019:

 • Enkhuizen – Makkum 24 mijl, 89 mijl totaal
 • Vertrek 1030, aankomst 1530.
 • Wind: NO2 – ONO3 – N2
 • Weer: zonnig, 14 graden op het water, 20 graden op het land

Gisteren avond laat zijn we nog gaan verliggen. We lagen voor anker, achterin de kom van Enkhuizen, niet al te ver van een tot luxe motor verbouwd ex-vrachtschip. Geen probleem met zwaaien met winden van N-NO. Alleen zou vroeg in de ochtend de wind oostelijk zijn en dat vertrouwde ik niet helemaal met dat lange en zware schip zo dichtbij. Ten bate van de goede nachtrust verhuisden we dus zo’n 50 meter achterwaarts. Het was een prachtige avond met de opkomende maan en alle ankerlichtjes van de overige voor anker liggende jachten.

Vanochtend werden we opnieuw wakker onder een stralende hemel. Koud was het wel! Klokslag 10 uur kwam de eerste toeristen al weer aangevaren met de museumboot en werd het een drukte van belang in het Zuiderzee museum.

We vertrokken met vrijwel geen wind uit NO, maar na enige tijd werd het ONO3 en hesen we de zeilen. 4,5 knoop vaart met 9 knopen schijnbare wind, da’s heel niet slecht! Helaas was de pret bij Stavoren al weer over en werd het volkomen blak. Zie de bovenste foto. Rustig tuften we langs de Friese kust naar Makkum. Het was duidelijk dat het een mooi paasweekend was: het was hartstikke druk op het water. Zelfs de ligplaatsen op de Waddeneilanden zijn beperkt. Morgen zullen er wel een hoop boten terugkeren naar de vaste wal, terwijl wij dan via het Zuidoostrak naar Vlieland varen na HW om 1230.

We hebben de tank en jerrycans volgetankt met GTL: dat is synthetische diesel gemaakt uit aardgas. Het is een dubbeltje duurder dan gewone diesel, maar zeer zuiver. Dat betekent minder uitstoot van CO2 en fijnstof, schonere tank, filters en motor en een schone verbranding met minder stank en geluid. In Friesland is het ruimschoots verkrijgbaar, nu de rest van Nederland nog!

Meivakantie 2019 dag 3

Zaterdag 20 april 2019:

 • Naarden-Enkhuizen, 26 mijl, 65 mijl totaal
 • Vertrek 1045, aankomst 1630 uur
 • Wind: NNO 2-3
 • Weer: zonnig, 18 graden.

Een stralende dag met helaas weinig wind en ook nog pal tegen. Omdat we graag naar de wadden gaan en we dus een goede slag noordwaarts willen maken, was het motoren. Het water was vlak en de zon scheen onbarmhartig in de kuip. Goed insmeren dus! ’s Ochtends had ik de licht accu nog bijgevuld met gedestilleerd water. Ruim een liter ging erin. Kijken of hij het nu beter gaat doen. Chiel, de bouwer van de boot raadt aan hem te vervangen. We zullen zien. Het is sowieso de vraag hoe je het loodzware (letterlijk, het is een lood accu) gevaarte  uit het motorruim krijgt zonder allerlei lichamelijke klachten op te lopen..

Verder was de tocht weinig boeiend. Stuurautomaat erop en in rechte lijn van Pampushaven naar Enkhuizen. We gingen vlot door de sluis van het aquaduct en gingen ten anker in de havenkom bij het Zuiderzee museum. Behoorlijk druk daar, met de mooie paasdagen, maar achterin vonden we nog een mooi plekje.

Het is best wel vreemd hoe het in 1 keer hoogzomer lijkt te zijn. Nou ja, zo warm is het nu ook weer niet op het water en eigenlijk is dat wel prima. Morgen verder noordwaarts met opnieuw zeer weinig wind, maar schitterend weer.

Meivakantie 2019 dag 2

Volendam

Vrijdag 19 april 2019:

 • Ankerplek bij Marken – Naarden, 13 mijl, 39 mijl totaal.
 • Vertrek 1000, aankomst 1345 uur.
 • Wind: NO 2-3 later 3-4
 • Weer: zonnig, op het Markermeer 12 graden, aan land 22 graden.

Ik lag beschut achter de dijk bij Marken, vannacht, maar door een harde vlagerige wind lag de Jan-van-Gent toch aardig te schommelen terwijl het floot door het want. Ik sliep er niet minder om. Het was koud ’s ochtends, maar de kachel wilde niet starten. De accu wil niet meer zo na zeven seizoenen. Twee nachten voor anker met nauwelijks de motor aan om stroom te draaien, trekt hij dus niet meer. De inwendige weerstand is hoog geworden. Dat betekent dat gewone lampjes en apparatuur het nog wel doet, maar de kachel, die bij opstarten dik 10 A trekt, dat is teveel van het goede. Dan maar een half uurtje de motor aan, dat was voldoende. Eerlijksheidshalve moet ik erbij zeggen dat hij ook niet 100% opgeladen was. Afijn, ik ga ernaar kijken. Misschien zijn de contacten niet schoon of moet hij bijgevuld met gedestilleerd water? Ik weet eigenlijk niet eens of dat nodig is bij dit type. In ieder geval, ik kon het anker gewoon ophalen met de elektrische ankerlier en de apparatuur deed het prima gedurende de tocht, die geheel bezeilbaar was.

Zonsondergang over de Gouwzee.

Er stond een klein windje, kracht 3, uit precies de goede richting. Hij kwam aanzetten uit het NO, dus pal over het water en koud was hij! De scheepvaart route tussen het IJ en Lelystad was erg druk vandaag, dus het was laveren tussen de grote vrachtschepen. Voortdurend inschatten hoe hun snelheid is, vlak achter de ene langs en dan beslissen of je voor of achter de volgende langs gaat. Pal voor de wind ging het niet hard, dus dan moet je goed anticiperen.

Bij Muiderzand draaide de wind bijna 90 graden van NNO naar O (het ‘zeewind effect’ viel weg) en de temperatuur steeg acuut een graad of vijf. Aangekomen  in onze thuishaven kreeg de boot eerst een sopje. En opruimen natuurlijk. Later die middag kwam Gonnie aan boord. In de haven is het volop zomer, het lijkt wel hoogseizoen, zo druk is het in de speeltuin, het zwembad en het terras.

Wij aten in het avondlicht lekker buiten in de kuip, terwijl het rustiger werd op de haven. Lekker hoor! Morgen echt op weg.

Meivakantie 2019 dag 1

Donderdag 18 april 2019:

 • Naarden – Hooft – Bij Marken, 15 mijl, 26 mijl totaal
 • Vertrek: 1015, aankomst 1300 uur
 • Wind: ONO 3-4
 • Weer: zonnig, 14 graden

Gisteren was voorlopig de laatste werkdag, het was ploeteren door de vermoeidheid van de (heel gave!) musical uitvoeringen afgelopen weekend en er kwam nog een ernstig probleem van een leerling voorbij. En ik ging met de rector op onderzoek uit naar een geschikte locatie voor het lustrum volgend jaar. Saai kun je het onderwijs niet noemen.

Na het avondeten reed Gonnie me naar de boot voor 2 dagen solozeilen. Na ingeruimd te hebben voer ik op de motor over spiegelglad water naar het eiland Hooft bij Muiderzand, waar ik ten anker ging. Het was slechts 13 graden, maar omdat het windstil was, kon ik nog lang met een fleece jack in de kuip doorbrengen.

Na een goede nachtrust duurde het even voor de zon doorbrak, er moesten nog wat wolkenvelden oplossen. De wind was ONO 3-4 dus de route naar het Paard van Marken was net niet bezeild. Met een extra slagje, waarmee ik ook de beroepsvaart omzeilde, haalde ik het makkelijk. Vandaar kon ik afvallen richting Volendam en met halve wind ging het als een speer. Die oostenwind kwam wel over het koude water aan waaien, dus warmer dan 14 graden werd het niet. Op land zal het vast een stuk warmer geweest zijn.

In de beschutting van de dijk bij Marken ging ik opnieuw ten anker. Voor een doordeweekse dag was het behoorlijk druk op de Gouwzee en de toeristen pontjes van Volendam naar Marken v.v. voeren natuurlijk af en aan. De middag kwam ik door met lezen, een dutje en een enkele klusje: de bouten van de ankerlier hadden wat speling gekregen, dus die draaide ik van onder uit de ankerbak stevig aan.

Douchen in de kuip (ik had me overvloedig ingesmeerd, want het was de eerste zon dag op het water) en lekker koken op het spiritus stel. Top! Er ligt nog 1 platbodem 200 meter verderop, die hier waarschijnlijk ook overnacht. Verder is het rustig, met alleen de wind die de hele nacht met kracht 4 door de stagen zal ruisen. Morgen terug naar Naarden om Gonnie op te pikken. Het blijft voorlopig schitterend weer!

Herfstvakantie 2018 dag 10

Zondag 28 okt 2018:

 • Lelystad – Naarden, 19 mijl, 1141 mijl totaal
 • Vertrek: 0945, aankomst 1340
 • Wind: NO 3 toenemend 5 Bft.
 • Weer: Zonnig, koud, 6 graden

Toen we opstonden was het welgeteld 2 graden buiten en 8 graden binnen. Gauw de hete lucht verwarming aan! Goed ingepakt vertrokken we met lichte wind, die gedurende de ochtend gestaag toenam tot een goede vijf.

Uiteindelijk gingen we met 5,5-6 knopen vaart langs de Oostvaardersdijk, pal voor de wind met de kluiver op de uithouder te loevert. Gaandeweg namen de golven natuurlijk ook toe, dus het was zaak goed te sturen om een ongewilde gijp te voorkomen. Na Pampushaven konden we iets oploeven en ging de uithouder eraf.

Traditioneel op de laatste zondag van de herfstvakantie was op het zuidelijke Markermeer de race van de platbodems aan de gang en we  moesten met de harde wind nog goed opletten dat we geen van die grote jongens in de weg voeren. De polaire lucht was behalve koud ook kraakhelder en het zicht was dan ook fenomenaal.

Aangekomen in de thuishaven was het opruimen, inpakken en de voorzeilen strijken (we hebben immers even geen hoezen meer). Er staan al heel wat boten op de kant en overal zag je mensen met zeilzakken en matrassen sjouwen. Wat fijn dat we dit weekje nog hebben kunnen toevoegen aan ons zeilseizoen 2018, dat bij deze afgesloten is.

Herfstvakantie 2018 dag 9

Bij het verlaten van Stavoren kwam ons een buitje achterop met een mooie regenboog. Gelukkig ging de regen achter ons langs.

Zaterdag 27 oktober 2018:

 • Stavoren – Lelystad haven 26 mijl, 1122 mijl totaal
 • Vertrek: 1030, aankomst 1615 uur
 • Wind: NO 2-3
 • Weer: buienluchten en felle opklaringen, 9 graden.

Na een nacht vol buien en windvlagen (waar je overigens prima op slaapt!) vertrokken we met zeer lichte NO wind. In eerste instantie stond er nog een venijnige IJsselmeer deining, maar die vlakte snel af. De zon scheen fel en links en rechts schoven omineus zwarte buienluchten voorbij. De heftigste buien concentreerden zich over N-Holland langs de kust en in het achterland. Prachtig om te zien hoe zo’n bui achterop komt en zich ontwikkelt compleet met zwarte regengordijnen onderin en aambeeld vorming bovenin:

Ondertussen bleef het op het IJsselmeer droog en zijn we door de zon nog aardig bijgekleurd. De wind liet het afweten, dus helaas was het motorzeilen. Zodra de zon achter de wolken verdween was het met 9 graden behoorlijk koud ondanks alle lagen kleding. We warmden in de middag dus maar wat erwtensoep uit blik op. Lekker hoor, even wat warmte van binnen!

We gingen vlot door de grote sluis bij Lelystad en meerden af in de stille jachthaven. Lekker dagje!

 

Herfstvakantie 2018 dag 3

Zondag 21 oktober 2018:

 • Enkhuizen – Makkum 24 mijl, 1051 mijl totaal
 • Vertrek: 1015, aankomst 1530 uur
 • Wind: ZW3, toenemend ZZW 4
 • Weer: aanvankelijk zonnig, later wolkenvelden, eind v.d. middag weer zonnig, 14 graden.

Na een rustige nacht vertrokken we met een bleek zonnetje en wat heiigheid uit Enkhuizen. We voeren vrijwel voor de wind dus de kluiver ging te loevert op de uithouder. Al spoedig nam de bewolking en de wind toe. Met een goede 4 Bft. liep de snelheid op tot ruim 5 knopen.

Heerlijk zeilen langs de Lacon, langs Stavoren, Hindeloopen en Workum. Het was best wel druk op het water, gegeven dat de laatste week van oktober ingaat. We twijfelden of we zouden doorgaan naar Harlingen, want wind en tij waren goed. Uiteindelijk toch bij Makkum naar binnen, zodat we nog op ons gemak boodschappen konden doen. De supermarkten gaan hier op zondag om 1800 dicht. Zodoende.

Aan het eind van de middag kwam de zon weer te voorschijn en nam de wind af, zodat we heerlijk in de kuip de pre-dinner borrel konden nuttigen. Bijzonder hoor voor eind oktober! Normaal  ging je direct naar binnen, kachel aan, lagen kleding afpellen en hete chocolademelk maken. Nou ja, dat laatste hebben we ook wel gedaan 🙂

Morgen draait de wind naar het noorden nadat er vannacht een zwak frontje is overgekomen. We gaan binnendoor of buitenom richting Woudsend of Heeg. Dinsdag lijkt de stront van de dijken te gaan waaien, dus dan willen we ergens beschut liggen. Daarna keert de rust terug.

Ook bij ons is de rust inmiddels ingedaald. We hebben altijd een paar dagen nodig om te ontstressen. Lekker hoor!