Zomervakantie 2019 dag 20

Maandag 26 augustus 2019:

  • Enkhuizen – Naarden 27 mijl, 679 mijl totaal
  • Vertrek: 0945, aankomst 1515 uur.
  • Wind: NO 1-2, bij Muiderzand even 3 Bft.
  • Weer: zonnig en warm, 29 graden

De naar-huis-vaardag is nooit de leukste vakantiedag. Ondanks het mooie weer gold dat ook vandaag. Door de zeer lichte wind van achteren was het motoren: automaat aan en gaan.  Beschutting tegen de brandende zon kon je vinden onder de buiskap. Dat dachten een paar duizend mugjes dus ook. Altijd prijs bij warm en vrijwel windstil weer op het IJsselmeer en Markermeer: miljoenen mugjes komen uit het water en vestigen zich op de boot, tussen je kleren, in je neus en op het brood dat je wilt eten. Omdat we ons goed hadden ingesmeerd met zonnebrand bleven ze nog plakken ook. Ze steken niet maar kriebelen des te meer.

Afijn we schikten ons in ons lot. Ten zuiden en westen van Pampushaven beginnen de uitgestrekte  wiervelden, waar je alleen aan kunt ontkomen door de geul voor de beroepsvaart helemaal tot aan Durgerdam te volgen en dan bakboord uit de Pampus geul in te gaan. Ik haalde het zwaard grotendeels op en deed ook het roer naar boven, zodat daar niks achter kon blijven hangen. Niettemin moest ik -zoals verwacht- eenmaal in dieper water aangekomen, te water om een kluwen planten uit de schroef te halen. Hoe doen mensen met een saildrive dat?

We hadden ’s ochtends alles al ingepakt en klaar gelegd toen de temperatuur nog prettig was. In de bloedhete haven hoefden we dus niet al te veel meer te doen.

Het waren mooie dagen op de boot. Geen al te spectaculaire tochten dit jaar, maar lekker het wad op en Friesland in.

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.