Categoriearchief: Wadden

Zomervakantie 2020 dag 9

Zondag 26 juli 2020:

 • Rustdag Schiermonnikoog 3
 • Wind: West 5-6
 • Weer: half bewolkt, 19 graden

Na een zeer regenachtige nacht, waar we weinig van merkten, was het vanochtend fris, helder weer met een schone lucht. En veel wind. Rond HW vertrokken er heel wat boten, maar kwamen er weinig aan. Joost maakte een fietstochtje rond het westelijk deel van het eiland, waarbij hij door drie middelbare vriendinnen zo gek gekregen werd om op zijn rug liggend een foto te maken waarop zowel de drie dames als ook de rode vuurtoren zichtbaar was. Tja… Gonnie bracht een controle bezoek aan de huisarts. Alles okee.

Lamsoor in de kwelder bij de haven.

De natuur op het eiland is als altijd schitterend. De middag brachten we na een copieuze lunch lezend in de kuip door.

Uitzicht vanuit de kuip.

Ruim na HW kwam er nog een grote charter aan die met enige moeite door de harde dwarswind aanlegde:

Tegen de wind in naar de beoogde aanlegplek.
Véél gas! de haven wordt en passant gebaggerd 🙂
De maten druk in de weer met landvasten
Het eiland ligt er schitterend bij achter de dijk

We gingen uit eten in het haven restaurant. Prima prijs/kwaliteit hoewel wij -snobs als we zijn- altijd iets aan te merken hebben (lauwe friet enzo). Schitterend uitzicht over het wad:

Zomervakantie 2020 dag 8

Een Drascombe ligt eenzaam hoog en droog op het wad. Met 30 cm diepgang kun je dat maken!

Zaterdag 25 juli 2020:

 • Rustdag Schiermonnikoog
 • Wind: ZW 4 soms 5
 • Weer: druilerig, motregen, 18 graden

Vanochtend vroeg kwam ermee pittig buitje over, maar bij het opstaan scheen een waterig zonnetje. Wij naar het dorp. Boodschappen doen en fiets huren. Gonnie gaat voorlopig niet fietsen met die arm in het gips. Het was erg druk in het dorp:

We waren net op tijd terug bij de boot: het dagelijkse spektakel van boten ertussenuit, verhalen en iedereen helpt iedereen was net al begonnen. Blijkbaar wilde iedereen vroeg in het tij weg. Het verliep allemaal prima, en er ligt nu nog maar 1 boot tussen ons en de wal. En we hebben weer stroom, dar is na twee dagen ook wel weer fijn.

Tja, als je dan boodschappen gaat doen in het dorp en je denkt, kom we doen nog koffie met appeltaart en dan ben je te laat terug met opkomend tij, dan moet je door het water waden. Dat gaandeweg steeds dieper wordt. Deze mensen moesten op de platbodem met de Friese vlag zijn, maar het laatste stukje stond de man in borsthoog water en moest hij de boodschappen boven zijn hoofd houden. De vrouw koos eieren voor haar geld en zwom het laatste stukje. Het regende toch al dus wat maakt het uit?

De middag verliep met motregen en pas later kwam het waterige zonnetje weer tevoorschijn. Morgen gaat het hard waaien en blijven we hier nog, maandag trekken we weer verder. Ter opvrolijking hier nog een paar avondfoto’s van Lauwersoog van een paar dagen terug.

Zomervakantie 2020 dag 7

Vrijdag 24 juli 2020

 • Met de veerboot en taxi/bus naar Dokkum en terug
 • Wind: WNW3
 • Weer: half bewolkt 20 graden

Vandaag stond de hele dag in het teken van naar het ziekenhuis van Dokkum gaan om foto’s te laten maken van de rechterarm en schouder van Gonnie na haar ongelukkige val van gisteren. Ze werd in de Sionsberg uitstekend geholpen en kwam terug met een arm in het gips en drukverband. Dat laatste mag er na een week af, het (kunst)gips na drie weken en dan moet het zaakje gecontroleerd worden in een ziekenhuis. We hebben besloten dat we een week eerder dan gepland thuis zijn, zodat dat in Utrecht kan gebeuren.

De reis was een onderneming op zich. Eerst met de taxi naar de veerhaven. Toen met de veerboot, waar de zitjes met doorzichtig plastic schermen zijn afgeschermd en lang niet iedereen zich aan de mondkapjes plicht houdt… En vervolgens hadden we gisteren bedacht dat we ook maar met de taxi naar Dokkum moesten. Ik had een retourtje besteld en ging er van uit dat de €60 voor een retour was. Dus niet… en dat voor 15 minuten in de taxi. Nog een keer €60 besteden was ons toch iets te gortig en nadat Gonnie opgelucht het ziekenhuis uitliep, besloten we de bus terug te nemen, ongeveer 9 x zo goedkoop en net zo snel. En geen aan één stuk door kakelende taxidame.

We boeken een dagje bij hier op Schier zodat we in ieder geval twee relax dagen hebben (deze dag telde niet) en dan gaan we verder binnendoor Friesland in.

Zomervakantie 2020 dag 5

Vijf zeehonden op de net ondergelopen bank bij de Zuider Spruit onder Ameland. Op de achtergrond wordt de veerbootgeul op diepte gehouden, een werk zonder einde.

Woensdag 22 juli 2020:

 • Ameland – Lauwersoog, 17 mijl, 345,5 mijl totaal
 • Vertrek 0900 uur (HW-3,5), aankomst 1400 (HW+1)
 • Wind: NW3
 • Weer: half bewolkt, 16 graden

We werden wakker om 0730 van het geklots van het opkomende water tegen de romp en om 0830 dreven we zo’n beetje. Om 0900 uur vertrokken we zuidwaarts dwars over het wad naar de geul van de Zuider Spruit. Daar hesen we de zeilen en met stroom en wind mee werd het een relaxt tochtje. Dat hadden meer mensen in gedachten.

En armada van vooral platbodems op weg naar Schiermonnikoog of Lauwersoog. De zeehonden steken af en toe hun kop op om het schouwspel gade te slaan.

Na het wantij staken we de grote omweg van het Pinkegat naar het Friesche Wad af, wat makkelijk kon met dit hoge tij. Vandaar ging het rechtdoor over het Wierummer Wad naar de Zoutkamperlaag. Allemaal uiterst relaxt.

De oostpunt van Ameland, de Hon (of het Hon, daar is de kaart niet eenduidig in)

In de verte zagen we het rif en de Engelsmanplaat liggen. Helaas is de prachtige vaarweg tussen beide platen door, het Smeriggat (what’s in a name?), afgesloten. Dat was vroeger één van onze favoriete stukjes, tussen die hoge platen door.

Inmiddels in de Zoutkamperlaag was HW gepasseerd en ging de stroom tegenstaan. Toen de wind ook nog afnam tot 2 Bft ging de motor aan. We vonden nog makkelijk een plekje in de buitenhaven van Lauwersoog voordat hij vol liep.

Even na onze aankomst maakten zeilvrienden Ap en Ineke met hun North Beach 24 Schone Waardin nog een spannend avontuur mee bij de ingang van de haven, maar dat moet je maar op hun eigen blog lezen 🙂

Wij vulden accu en watertank en gaan morgen voor een paar dagen naar Schier. Zin in!

Zomervakantie 2020 dag 4

De wolkenluchten zijn het mooist op het wad.

Dinsdag 21 juli 2020:

 • Op het wad bij Ameland
 • Wind: WNW4, in de middag 4-5, ’s avonds NNW 4 afnemend 3
 • Weer: Half bewolkt, 17 graden.
 • LW 0539, HW 1150, LW 1800

Gisteren avond hebben we nog lang buiten gezeten onder de beschutting van de kuip, met warme kleren en een borrel. Naar luchten als bovenstaande kunnen we uren kijken. Het late HW was al geweest toen we naar bed gingen voor een rustige nacht.

Het ochtendlicht is niet minder dan het avondlicht.

Het was behoorlijk koud vanochtend en er was ’s nachts een buitje gevallen; niets van gemerkt. We waren van plan vandaag op het wad te blijven liggen, maar moesten wel boodschappen doen. Dus: de bijboot opgediept uit de krochten van de bakskist en opgeblazen met het luchtbed pompje dat we vorig jaar voor het kamperen kochten. We moesten hem nog wel op spanning brengen met de handpomp, maar het meeste werk was gedaan door het blaasapparaat.

Nu gebruiken we de bijboot heel zelden. We hebben een elektrisch buitenboord motortje erbij en een accu (lekker stil, geen stank, geen onderhoud). Nu wordt die accu dus ook nooit gebruikt en ik was natuurlijk vergeten hem tevoren op te laden. Daar zat dus weinig prik meer in. We moesten wel tegen stroom en wind op. Nou het ging, maar vraag niet hoe langzaam. Voor de terugweg maakten we ons geen zorgen, dat was met wind en stroom mee, dat was desnoods te roeien.

We maakten in de jachthaven vast aan de Lieuwe van Eva en wierpen een blik in het binnenste van de knusse schouw. Om daar met 4 volwassenen in te bivakkeren moet je wel veel van elkaar houden!

De Jan-van-gent heel in de verte vanaf de wal. (de rechter boot)

We moesten veel inslaan dus met 2 tassen en 2 rugzakken op naar de Jumbo, die gelukkig dicht bij de haven ligt. Met een zwaar beladen bijboot perste de accu z’n laatste ampères eruit, we haalden net de boot. Het was nog even spannend: we moesten ons wel gelijk goed vastgrijpen, want met windkracht 4 en stroom mee: als je hem mist kom je haast niet meer terug zonder motor….

Wat volgde was een relaxte middag met lezen, dutje, wadlopen in de schrale, koude wind van zee. Met het vallende water hebben we ook nog even goed gepoetst, zodat de Jan-van-gent er weer fatsoenlijk uitziet.

Het water komt alweer op, verrassend snel met springtij.
Twee boten drooggevallen ver op het wad met LW.

Morgen gaan we -zodra we drijven, rond 0900 uur- op weg naar Schiermonnikoog. Inmiddels is de wind afgenomen en krijgen we weer een frisse, maar schitterende avond!

Zomervakantie 2020 dag 3

Vertrek uit Harlingen

Maandag 20 juli 2020:

 • Harlingen – Ameland, 24 mijl, 328,5 mijl totaal
 • Vertrek 0845, aankomst 1400 uur (HW+3)
 • Wind: NW3, aanvankelijk 4
 • Weer: half bewolkt, 16 graden

Bij vertrek uit Harlingen stond er nog een stevige wind, ook al omdat we er eerst recht tegenin moesten met flink wat stroom mee. Met venijnige wind-tegen-stroom golfjes als gevolg. Noordkaper Kleine Beer voer met ons op.

Om 1000 uur gingen we over het ondiepe wantij van het Kimstergat met minimaal 1,2 meter water. Daarna ging ook het grootzeil omhoog en was de hele tocht bezeild met uitzondering van het NW gelegen haakse hoekje in het vaarwater van de Zwarte Haan. Het licht op het wad was schitterend.

Gisteren kreeg ik een appje van (zeil)vriendin Eva, die ruim 20 jaar geleden de Cals musicals regisseerde. Ze lagen in de Zuiderhaven en zouden net als wij vandaag naar Ameland. Bij het wantij van het Vingegat kwam in de verte een rood-zwarte schouw met bruine zeilen in zicht:

Wat een ontzettend leuk weerzien! Ze varen al 16 jaar en nog nooit kwamen we ze tegen. In het Dantziggat stond met half tij natuurlijk een flinke puist stroom tegen, want HW was het allang geweest. Met vol tuig konden we vlak langs de bank varend (en 1 keer per ongeluk er bijna op…) nog 3 knopen maken.

Ameland vanaf het vaarwater van de Zwarte Haan.

Het weer was te mooi, de wind te goed (NW) en de jachthaven te vol om niet droog te vallen achter de veersteiger:

De Jan-van-gent drooggevallen met de Lieuwe van Eva er vlak achter.

We gingen voor anker en lagen eigenlijk direct vast, vlak bij de schouw van Eva met man, dochter en aanhang. Elkaars boot bewonderen, bijkletsen en natuurlijk wadlopen. De Kleine Beer was iets minder fortuinlijk. Ze gingen eerst de haven in maar besloten later toch op het wad te gaan liggen. Het water was echter al goed gezakt, dus hij voer zo tegen de plaat aan en liep onder een flinke hoek vast (later vanavond met opkomend water kon hij alsnog een fijn plekje vinden). Tussen ons en de wal ligt nog een geultje dat behoorlijk diep is, dus naar het eiland lopen is er niet direct bij. We blazen morgen de bijboot op om boodschappen te gaan doen. Nu maken we ons op voor een heerlijke rustige avond op het wad!

Zomervakantie 2020 dag 2

Zondag 18 juli 2020:

 • Rustdag Harlingen
 • Wind W3
 • Weer: zwaar bewolkt, 20 graden

We zijn toe aan goed uitrusten, ons losmaken van alle beslommeringen en gewoon lekker een dagje Harlingen zonder gedoe.

De haven liep vanochtend vrij snel leeg. Het was rond 1000 uur HW, dus men ging naar Kornwerd of naar Vlieland/Terschelling waar vrijwel geen ligplaats te vinden is. Wij willen naar Ameland, maar dat had vanochtend betekend: 0630 opstaan en 0730 door de brug naar buiten. Daar hadden we dus geen zin in. Wel in uitslapen, ontbijtje met eitje, koffie in de zonnige kuip en enkele kleinere klusjes aan de boot. Zo was één van de handrelingen aan 1 kant los, al een hele tijd. Ik had hem al eens gelijmd met epoxy, maar dat mocht niet baten, want hout is minder sterk dan epoxy. Nu dus geschroefd met Sicaflex ertussen en propjes in de gaten van de verzonken RVS schroeven. Kijken of dit houdt.

De oude zeesluis werd bediend voor de rondvaartboot. Ze hebben we welgeteld één… Het is geen Amsterdam.
Oppassen voor de meeuwen!

Op de sluis staan van die typisch Friese leeuwen. Je ziet ze onder andere ook in Franeker en vormen het onderwerp van het veel besproken (en lelijk gevonden) kunstwerk in Workum. Hier in Harlingen zijn ze “oud”, behoren tot het cultureel erfgoed, zijn ze even lelijk, maar durft niemand er iets over te zeggen.

Deze kijkt ook niet al te vrolijk…

Morgen gaan we rond 0830 door de brug richting Ameland met naar verwachting een mooie NW3.

Zomervakantie 2020 dag 1

Zaterdag 18 juli 2020:

 • De Sont – Harlingen, 21 mijl, 304,5 mijl totaal
 • Vertrek 1015, aankomst 1700 uur
 • Wind: W3
 • Weer: zonnig, later een buitje, 20 graden

We vertrokken op zeil van de marboei en zeilden tot aan de spoorbrug bij Workum, die net openging. Daar had zich een enorme file van boten verzameld die zich vervolgens allemaal door de kleine smalle bruggetjes van Workum moesten persen. Wij legden dus eerst maar even aan bij watersportwinkel de Liefde om een recente waddenkaart te kopen en GTL bij te tanken. Daarna ging het vlot door het dorp, maar bij de kleine sluis was het natuurlijk toch wachten. Gelukkig was het net lunchtijd.

Op het IJsselmeer ging de kluiver op de uithouder en schoven we rustig naar Kornwerd. Daar konden we gelijk de kleine sluis invaren terwijl er een klein buitje viel. Op het wad had de vloedstroom net ingezet dus met een lekker vaartje ging het richting Harlingen.

Aanloop Harlingen

In de Noorderhaven gingen we door de draaibrug bij het raadhuis, zodat we een heerlijk rustig plekje achterin hadden. Morgen een dagje uitrusten en bijkomen voor we verder het wad op gaan.

Schiermonnikoog met Kerst

De haven is ontmanteld. De bruggen zijn op de drijvende steigers geschoven, stroom en water zijn afgekoppeld. De stormdeur voor het douchehok is stevig dicht gekneveld van binnen. Eén platbodem ligt er, met een eenzame schipper en zonder mast. Ach, met voldoende diesel, drinkwater en een fiets om boodschappen te doen kom je een heel eind. Maar met een winterstorm, waarbij de golven over de havendam slaan en je niet van het schip af kunt lijkt het me toch minder. Het winterlicht is en blijft fenomenaal.

Herfstvakantie 2019 dag 5

Woensdag 23 oktober 2019:

 • Terschelling – Workum, 32 mijl, 821 mijl totaal
 • Vertrek 1115 (LW+0’20), aankomst 1830
 • Wind: Z3 ruimend O3
 • Weer: wolkenvelden en zon, droog, 12 graden

Lange dag vandaag, maar lekker gevaren. We vertrokken even na LW door het Schuitengat met nog weinig stroom tegen. Het was net bezeilbaar en met zo’n 4 knopen vaart schoven we langs de drooggevallen platen.

In de Vliestroom stond de wind nog tegen en viel hij bovendien vrijwel weg, dus moest in de gebruikelijke klots zee boven de Richel de motor even aan. Vanaf de invaart van het Inschot was het allemaal weer bezeilbaar en met de toenemende vloedstroom ging het gezwind, zeker toen de wind verder ruimde naar Oost..

Bij het zuidoost rak gekomen brak de zon goed door en nadat we tamelijk vlot de Lorentz sluizen gepasseerd waren, hadden we nog zin om verder te zeilen, want de wind was goed. Op naar Workum dus, waar we in de schemering door de kleine zeesluis gingen en bij de gemeentehaven afmeerden. Onderweg had Gonnie al het nodige aan het eten gedaan, dus de eenvoudige doch voedzame maaltijd was snel bereid.

De komende dagen moeten we even goed naar het weer kijken. Morgen is nog mooi, maar vrijdag en zaterdag gaat het spoken. Goed dat we dan in de beschutte wateren van Friesland zijn.