Categoriearchief: Wadden

Schiermonnikoog met Kerst

De haven is ontmanteld. De bruggen zijn op de drijvende steigers geschoven, stroom en water zijn afgekoppeld. De stormdeur voor het douchehok is stevig dicht gekneveld van binnen. Eén platbodem ligt er, met een eenzame schipper en zonder mast. Ach, met voldoende diesel, drinkwater en een fiets om boodschappen te doen kom je een heel eind. Maar met een winterstorm, waarbij de golven over de havendam slaan en je niet van het schip af kunt lijkt het me toch minder. Het winterlicht is en blijft fenomenaal.

Herfstvakantie 2019 dag 5

Woensdag 23 oktober 2019:

 • Terschelling – Workum, 32 mijl, 821 mijl totaal
 • Vertrek 1115 (LW+0’20), aankomst 1830
 • Wind: Z3 ruimend O3
 • Weer: wolkenvelden en zon, droog, 12 graden

Lange dag vandaag, maar lekker gevaren. We vertrokken even na LW door het Schuitengat met nog weinig stroom tegen. Het was net bezeilbaar en met zo’n 4 knopen vaart schoven we langs de drooggevallen platen.

In de Vliestroom stond de wind nog tegen en viel hij bovendien vrijwel weg, dus moest in de gebruikelijke klots zee boven de Richel de motor even aan. Vanaf de invaart van het Inschot was het allemaal weer bezeilbaar en met de toenemende vloedstroom ging het gezwind, zeker toen de wind verder ruimde naar Oost..

Bij het zuidoost rak gekomen brak de zon goed door en nadat we tamelijk vlot de Lorentz sluizen gepasseerd waren, hadden we nog zin om verder te zeilen, want de wind was goed. Op naar Workum dus, waar we in de schemering door de kleine zeesluis gingen en bij de gemeentehaven afmeerden. Onderweg had Gonnie al het nodige aan het eten gedaan, dus de eenvoudige doch voedzame maaltijd was snel bereid.

De komende dagen moeten we even goed naar het weer kijken. Morgen is nog mooi, maar vrijdag en zaterdag gaat het spoken. Goed dat we dan in de beschutte wateren van Friesland zijn.

Zomervakantie 2019 dag 12

Zondag 18 augustus 2019:

 • Schiermonnikoog – Sennerplaat (Lauwersmeer) , 10 mijl, 556 mijl totaal.
 • Vertrek: 1110 (HW-2), aankomst 1330 uur
 • Wind: ZZW 4-5
 • Weer: ’s ochtends regenachtig, later in de middag opklaringen, 19 graden

Vanochtend was het druilerig en winderig en we kwamen langzaam op gang. We namen afscheid van Albert en Ineke die met een prachtig bezeilbare wind richting Borkum gingen. Onze buurman aan de buitenzijde wilde om 1200 uur vertrekken en hoewel wij liever om 1100 uur weggingen, vonden we dat ook goed.  Vanochtend echter meldde hij dat het 1300 uur zou worden want de beide puberdochters (die gisterenavond nog het hoogste woord hadden) sliepen nog als een roos. Dan toch maar om 1100 uur er tussen uit. Buurman ging lekker makkelijk aan een vrijgekomen plekje aan de overkant liggen. Zonder problemen kwamen we de haven uit en de geul van Brakzand over en de sluis draaide op het moment dat we aan kwamen varen. De sluiswachter had zo’n beetje op de centimeter nauwkeurig uitgeknobbeld hoe hij elk schip in de sluis wilde hebben en liet dat via de luidsprekers op de sluis keer op keer luidkeels weten: “die tweemaster een halve meter naar voren! De grote motorboot twee meter naar voren! Het laatste zeiljacht door het midden!” enzovoort. Het is hier qua vakantiegangers  behoorlijk rustig omdat regio noord morgen weer naar school gaat. Bevalt ons prima!

Toen we aanlegden op het idyllische aanlegplekje van Sennerplaat, dat we 4 jaar geleden ontdekten, hield het op met regenen en tegen een uur of vijf brak de zon door. Het is hier zeer stil, met de verkeerswegen ver weg, zeker in de avond nu de wind vrijwel is gaan liggen, met alleen wat geluiden van watervogels. Heerlijk!

Zomervakantie 2019 dag 11

Zaterdag 17 augustus 2019:

 • Schiermonnikoog
 • Wind: ZZW 5, na frontpassage ruimend W4-5 afnemend 3 in de avond.
 • Ochtend druilerig een buiig, middag half bewolkt met enkele kleine buitjes, 20 graden.

Het was een lekker relaxt dagje op Schier: lang uitslapen, laat ontbijten en nog later (toen het wat droger werd) koffie en gebak met Albert en Ineke.  Het woei minder hard dan verwacht en rond HW kwamen er nog enkele boten aan. Het aanleggen ging niet altijd van een leien dakje, zeker niet als een jacht met hefkiel vergeet z’n kiel te laten zakken..

Rond het middaguur trok de laatste serieuze buienlijn over, waarna de zon doorbrak, zie de foto hierboven. Zo werd het een lekkere middag met een fietstochtje door de duinen en langs de Wester plas, waar een kolonie lepelaars huisde.

Zodra het water gezakt was werd er overal wad gelopen en naar kokkels gezocht. Wij pakten een boek in de kuip. Een Cornish Crabber kwam te laat binnen (en raakte teveel van de rode tonnen af) en moest net als de platbodem gisteren wachten op de volgende vloed. Helaas vallen Crabbers niet rechtop droog, dus dat was scheef wachten geblazen.

Morgen gaan we richting Lauwersmeer en vandaar binnendoor naar Grouw. En dan zien we wel verder.

Zomervakantie 2019 dag 10

Vrijdag 16 augustus 2019:

 • Ameland – Schiermonnikoog, 19 mijl, 546 mijl totaal
 • Vertrek 0800 (HW-3’30), aankomst 1200 uur (=HW)
 • Wind: WZW 2-3, later 3-4
 • Weer: zonnig, toenemende bewolking, 18 graden

Na een goede nachtrust vertrokken we met zeer rustig weer. Met de stroom mee voeren we de wind vrijwel dood, dus was het motorzeilen.  Op de (net ondergelopen) bank ten zuiden van de Zuider Spruit lagen als altijd flink wat zeehonden.

We kwamen ruim over alle wantijen heen en met het laatste beetje stroom mee liepen we de haven van Schiermonnikoog aan met minimaal 2 meter water in het kronkelende geultje (er was flink wat verhoging en zaterdag is het springtij). Daar moet je vlak langs de rode tonnen varen, wat onderstaande platbodem 3,5 uur na HW dus niet deed. Die moest tot 2200 uur wachten voor hij de haven in kon.

We hadden een relaxte middag in een rustige haven, met toenemende wind, die duidde op de regen die ’s nachts kwam.

Schiermonnikoog lag er mooi bij in het zonnetje en we ontmoetten zeilvrienden Albert en Ineke, die we elk jaar wel ergens op het water tegenkomen, varend of in een haven. We gingen gezellig uit eten om bij te praten, altijd weer erg leuk. Waar zullen we ze volgend jaar treffen?

Zaterdag waait het nog stevig en regent het ’s ochtends nog en blijven we een dagje. Zondag waarschijnlijk weer verder!

Zomervakantie 2019 dag 9

Donderdag 15 augustus 2019:

 • Ameland
 • Wind: ZW4, na passage koufront WNW 5-6
 • Weer: vele heftige buien met wind, 18 graden.

Veel regen en wind vandaag, zoals voorspeld. Lekker blijven liggen dus. Vanochtend kwam er al zo’n 10 mm water naar beneden, met tussendoor zon. Maar we zaten nog niet lekker in de kuip te lezen of de volgende bui diende zich aan. De wind viel erg mee vanochtend. Tot omstreeks 11 uur (ook ca HW) een koufront met een felle buienlijn en bijzonder veel wind overkwam en de wind vervolgens ruimde en toenam tot 6 Bft. De rest van de middag bleef het 5-6 Bft waaien en loeien met nog steeds stevige buien.

Tegelijk met die felle buienlijn en wind van 30+ knopen kwam er een Southerly de haven aanlopen met een schipper alleen met 2 kleine jochies aan boord. Hij had een bijboot achter het schip hangen, wat met zo’n wind nooit een goed plan is. Wij hadden op de River Blackwater ooit (2010) met 25 knopen wind de bijboot achter het schip. Die ging vanzelf vliegen om daarna ondersteboven in het water te komen en vervolgens onder water te duiken en het schip vrijwel af te stoppen. Het was hel om hem weer om te draaien en hem strak achter de spiegel te binden. Zie hier voor het verhaal.

Goed, terug naar vanochtend: in z’n pogingen om de bijboot in toom te krijgen verdaagde de Southerly bijna op de oostelijke havendam van stortsteen. Dat ging nog net goed. Vervolgens was het de bedoeling dat hij aan de kant van de “locals” aan zou leggen, tussen de aanleg steiger en de nieuwe veerdam in.  Hij wilde kop in de wind keren met z’n boegschroef, maar die trok het helemaal niet tegen die wind. De veerdam gaf nauwelijks beschutting omdat het HW was. Afijn, hij denderde tegen de boeg van een platbodem. We moesten met 4 man/vrouw douwen om het schip zonder schade op z’n plek te krijgen. Had hij z’n kont in de wind gegooid, dan was hij keurig netjes opgevangen door het volk aan de wal. Maar ja, je weet het: de beste stuurlui….

 

 

 

 

 

 

 

Toen het even droog leek te blijven wandelden we naar het dorp om te lunchen met uitzicht op de flanerende toeristen. De middag verliep verder uneventful. Lezen, tukje doen, boodschappen doen, buiten zitten, weer naar binnen bij de volgende bui enzovoort.

’s Avonds piepte de ondergaande zon nog even onder het wolkendek door en zette alles in een mooi avondlicht:

Ondertussen blijft de wind maar loeien. In de loop van de nacht neemt hij af en krimpt weer naar ZW. Morgen laat de invloed van een rugje van hoge druk zich gelden en hebben we prima weer voor de tocht naar Schiermonnikoog. In het weekend hebben we te maken met de storingen van een nieuw diep laag ten noorden van Schotland, maar daarna komt er een uitloper van het Azoren hoog deze kant op en lijkt het mooi weer te worden. Dat zien we graag!

 

Zomervakantie 2019 dag 8

Woensdag 14 augustus 2019:

 • Harlingen – Ameland, 24 mijl, 527 mijl totaal
 • Vertrek 0830 (HW- 1’30), aankomst 1345 (HW + 3)
 • Weer: half bewolkt, later zwaar bewolkt, enkele spatjes regen, later vette buien, 18 graden
 • Wind: ZW 5 , later 3-4

Om te beginnen heb ik gisteren avond enkele avondfoto’s van Harlingen gemaakt, altijd fijn om te doen met die spectaculaire wolkenluchten:

Vanochtend vertrokken we met stevige ZW wind kracht 5 met alleen de kluiver door het zanderige water van het Kimstergat. Zie de bovenste foto. Een flinke bui trok over Terschelling terwijl wij zon en regenboog hadden. HW -0’30 hadden we op het modderige wantij 1,3 meter water en een half uur later op HW op de abt minimaal 1,7 meter. Het is drie dagen voor springtij. In de scherpe bocht naar het Vaarwater van de Zwarte Haan is een geultje ontstaan, zodat je de haarspeld kunt afsnijden. Een uur na HW hadden we daar nog 2,2 meter water.

In het Borndiep en Kikkertgat kregen we de stroom fors tegen terwijl de wind afnam. Met een beetje motor bij deden we nog krap 3 knopen. Halverwege de eb liepen we jachthaven het Leijegat binnen, waar nog precies een mooi plekje aan de steiger vrij was.

Als je deze oranje luchten midden op de dag ziet dan weet je dat er (veel) regen komt. Inderdaad kregen we ’s middags en rond etenstijd dikke buien over. Zonder onweer, dat wel. En vannacht en morgenochtend komt er nog veel meer regen over. Geen punt, we liggen prima met de kop op de wind.

Morgen blijven we een dagje, daarna gaan we door naar Schiermonnikoog. Het was een mooie tocht vandaag!

Zomervakantie 2019 dag 7

Dinsdag 13 augustus 2019:

 • Rustdag Harlingen
 • Wind: WZW 4-5, in buien windstoten
 • Weer: Zon en felle buien met onweer, 18 graden, in buien 12 graden.

Bovenstaande foto geeft de dag goed weer: zon in de haven terwijl een inktzwarte onweerswolk nadert en even later stortregent het. Het mocht de pret niet drukken. We stonden laat op, haalden krantje en croissantje, dronken koffie in de zonnige kuip, de ochtend kon niet stuk.

We bezochten het Harlinger museum het Hannema Huis dat drie extra exposities had, waarvan die van de  cents prenten het leukst was. Cents prenten zijn korte stripverhalen, een serieuze uitleg over bijvoorbeeld beroepen of komische / satirische verhaaltjes, gedrukt op goedkoop papier voor de minder bedeelde burger en schoolkinderen in de 18e en 19e eeuw. Inderdaad: voor 1 cent. Vanwege het goedkope papier en de beoogde doelgroep is er helaas weinig van bewaard gebleven, dus dit was best een bijzondere collectie.

Met kunstenaars had men in die tijd blijkbaar weinig op, hoewel de muzikant er beduidend beter af komt dan andere kunstenaars. Gelukkig maar 🙂

Dit verhaal zou in de huidige tijd absoluut niet meer kunnen! (even op klikken om in te zoomen). Het als stichtelijk bedoelde verhaal zou nu ronduit racistisch gevonden worden.

Nu het museum was het tijd voor kroketten met brood en daarna voor een klusje, dat een klus bleek te zijn. Bij de nieuwe regelaar voor het zonnepaneel (zie hier) hoort nog een monitor/metertje, waarop je de activiteit, het geleverd vermogen etc. kunt aflezen. Dat wilde ik op een onopvallende plek bij de kaartentafel monteren. Ik kocht 5 meter cat.5 kabel en die moest van de stuurboord bakskist (waar de regelaar zit) via de motorruimte naar de bakboord bakskist en vandaar sluip door/kruip door naar de ruimte achter het schakelpaneel in de kajuit. Man wat een werk! Bakskist 1 leeg halen, gefrut met het kabeltje, bakskist 1 weer inruimen, kabel door motorruimte leiden, netjes met tie-raps langs de kabelboom, bakskist 2 leeg halen, zelfde verhaal en dan met veel gefrut achter dat schakelpaneel zien te komen. Alles weer opruimen, gat boren onder het schakelpaneel, kabel erdoor, behuizing monteren, pfffff! Hij doet ‘t. Wat een gedoe en generd, ja waarvoor eigenlijk? Oerhollandse mentaliteit: je hebt ervoor betaald en dan zal je d’r lol van hebben ook :-). Ik weet nu al wat zeilvriend Albert denkt als hij dit leest: hij denkt aan een andere North Beach schipper 🙂

Ik had geluk met de timing: alles was net klaar en toen begon het twee uur lang te hozen en te onweren. En oh wat fijn: ik kon precies zien dat het zonnepaneel tijdens zo’n bui wel 1,8 watt levert…..

Morgen weer zeilen!

Zomervakantie 2019 dag 6

Maandag 12 augustus 2019:

 • Gaastmeer – Harlingen, 20,5 mijl, 503 mijl totaal
 • Vertrek 1015, aankomst 1600 uur
 • Wind: WZW 4-5
 • Weer: half bewolkt, 19 graden

We hadden vandaag enorm veel geluk met het weer. Om zeven uur vanochtend kwam er een fikse bui over en dat was het. De zware buienlijn die over het land trok ging helemaal ten zuiden van ons langs. We vertrokken met zonnig weer en schapen wolken en een vriendelijk windje. Toen we uit de sluis bij Workum kwamen, voeren we een zwarte lucht tegemoet, maar ook die bleef ten zuiden van ons. Twee of drie spatten, dat is wat we er van kregen. Onderstaande foto is genomen in zuidelijke richting, de bui hangt boven Hindeloopen.

Precies op hetzelfde punt, maar nu in noordelijke richting geeft een heel ander beeld:

Op het IJsselmeer troffen we een goed lopende wind en met zo’n 6 knopen ging het richting Kornwerderzand. We konden vlot door de sluis aldaar, zij het dat de boot achter ons even geen rekening hield met het feit dat je mee-stroom hebt als je schut van zoet naar zout. Hij kwam vrijwel dwars in de sluis te liggen met zijn kont tegen die van ons aan, ware het niet dat ik met kracht afhield. Een bedankje kon er niet af, ook niet toen ik hem erop wees dat zijn schroef nog in het werk stond en hij zijn boeg in de platbodem ervoor dreigde te boren. En als klapstuk wilde hij met veel motorgeweld voor ons de sluis uit, hoewel hij schuin achter ons lag. Uit voorzorg had hij zijn stootwillen aan onze kant reeds verwijderd….. Tja je hebt schippers en “schippers”.

Na de sluis was het ook weer fijn zeilen. Het was LW en de banken lagen droog (zie eerste foto). Een onfortuinlijk Duits jachtje had een ton afgesneden net op de plek dat de steile bank vlak langs de geul loopt en lag vast. De bemanning liep op de bank. Beetje riskant, want zodra het water weer stijgt is het zwemmen geblazen om bij je boot te komen. En dat met de sterke stroom langs die steile bank.

In Harlingen kregen we een mooie plek achter de antieke -handbediende- draaibrug. Dat was mooi, want tegen het eind van de middag lag de Noorderhaven tjokvol terwijl wij lekker rustig in ons boxje liggen. We gingen lekker uit eten in de Tjotter, die in de loop van de jaren geëvolueerd is van veredelde viskraam tot serieus restaurant waar je echt goed kunt eten. Uiteraard evolueerden de prijzen mee..

Morgen gaat het regenen en onweren en bovendien zouden we erg vroeg op moeten voor het tij. Dus blijven we een dagje hier. Woensdag verder het wad op richting Ameland en Schiermonnikoog.

Meivakantie 2019 dag 9

Vrijdag 26 april 2019:

 • Terschelling – Harlingen 20 mijl, 140 mijl totaal
 • Vertrek: 0830 (LW),aan komst 1200 (HW-2’45)
 • Wind: ZW3-4
 • Weer: bewolkt, later opklaringen, 13 graden.

Vanochtend was het bewolkt met een klein windje. We voeren door het Schuitengat met de wind recht van voren. In eerste instantie met weinig stroom tegen, maar aan het eind, toen de geul smaller werd, nam die tegenstroom aanzienlijk toe. Een uur na LW hadden we op de drempel 3 meter water. Daarna vielen we af in de Vliestroom en konden we zeilen. Inmiddels was de wind toegenomen tot een goede 4 Bft, dus dat ging als een speer.

Bij de splitsing met de West Meep moesten we een slagje richting Richel maken want de stroom trok ons de Meep in. Verder prima bezeilbaar en perfect zeilweer met 12-15 knopen ware wind. Het blijft op het wad toch altijd een stuk prettiger zeilen dan op het IJsselmeer qua golfslag.

En zo voeren we om 1200 uur door de Sasbrug in Harlingen en vonden een mooi plekje in de historische Noorderhaven, waar het in de loop van de middag steeds zonniger werd.

Het werd een genoegelijke middag in de kuip, met wat boodschappen, maar vooral relaxen. Morgen op Koningsdag worden we om 0800 uur gewekt door de plaatselijk muziekvereniging, die op het dak van het nabij gelegen stadhuis een aubade brengt, gevolgd door koorzang op het bordes en de toespraak van de burgemeester. Heerlijk, die plaatselijke folklore. we hopen dat het dan droog is….

Morgen gaan we Friesland in via het van Harinxma kanaal. Het weer wordt niet super, maar knapt na het weekend weer op. Nog ruim een week te gaan!