Zomervakantie 2019 dag 13

Maandag 19 augustus 2019:

  • Sennerplaat – Burdaard 14 mijl, 570 mijl totaal.
  • Vertrek 1030, aankomst 1500 uur
  • Wind: ZW4-5
  • Weer: half bewolkt, 20 graden

De dag begon met een klein buitje, daarna werd het zonnig met toenemende stapelwolken. En een pittige wind, waar we recht tegenin moesten, met regelmatig 25 knopen schijnbare wind tegen. Leve de buiskap! We gleden door het Friese landschap via de oude kronkelige waddengeul met aan weerszijden hoge banken van zand en klei, waarop mais en zonnebloemen verbouwd werden en stamboek vee vredig graasde.

Na de schoonheid van het wad is het Friese groen en de blauwe luchten met witte schapenwollen erboven altijd weer prachtig.

We kwamen vlot door de sluis van Dokkumer Nieuwe Zijlen. Halverwege de route naar Dokkum staat een oude fabriek, die elke keer als we er langskomen meer en meer vervallen is. We vragen ons af of de schoorsteen er nog zal staan, die in zeer slechte staat is. Aan de wal liggen roestige landingsvaartuigen en binnenvaartschepen te wachten tot ze zinken. Het  dak van de grote hal is elke keer een stukje verder ingestort. Verlopen industrieel erfgoed.

Voor de eerste brug van Dokkum moesten we wachten en was het lunchtijd. Aan de kades van Dokkum ligt het normaal mudje vol met schepen, maar nu was het daar rustig. Plek zat, maar wij wilden nog een stukje verder. De beide molens stonden er mooi bij.

Burdaard heeft ook zo’n molen, die gebruikt werd en wordt om te malen, te pellen en hout te zagen. In 1972 afgebrand, maar prachtig gerestaureerd:

We gingen uit eten in het Posthuis bij de oude brug en het eten was daar verrassend goed en niet duur. Aanrader! Burdaard is de plaats waar zwemmer Maarten van der Weijden zijn eerste elfsteden zwemtocht in 2018 na 163 km moest opgeven. Op die plek ligt nu een kunstwerk:

Ondertussen kwam er een lelijk buienlijntje met donkere wolken opzetten…. Op dit moment regent het al. Lekker dagje niettemin!

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.