Zomervakantie 2019 dag 2

Donderdag 8 augustus 2019:

  • Edam – Stavoren 26 mijl, 471,5 mijl totaal
  • Vertrek:  0945, aankomst 1530 uur
  • Wind: WZW 5
  • Weer: licht bewolkt, 21 graden

De dag begon onbehoorlijk vroeg. We lagen naast het havenrestaurant en om 0530 uur ging het alarm aldaar oorverdovend af. Zonder aanwijsbare reden. Na 5 minuten hield het vanzelf op, om 20 minuten later weer af te gaan. En zo door tot 0730. Om 0630 voer een levensgrote baggerschuit met zware dieselmotoren en dito dampen achteruit het haven kanaal uit en moest precies bij ons die lastige bocht bij de smalle ingang maken. De hydraulische motor van de boegschroef moest vol aan. Afijn, de nachtrust die zo fijn rustig begon eindigde veel te vroeg in lawaai en stank.

Later die ochtend sprak ik de uitbater van de tent en die vertelde dat het elke nacht raak was. Leuk voor de gasten van de aangrenzende camping! Hij had het over spinnetjes die voor de voeler liepen, ikzelf dacht meer aan bepaalde knaagdieren, hopelijk de kleine variant. Maar de buurbrouw fluisterde me toe dat ze ook de grote -minder plezante- variant had zien scharrelen bij het vuilins…. Afijn, wegwezen dus!

Wat volgde was een perfecte zeildag met zon, water en wind. Met windkracht 5 iets ruimer dan halve wind (en na Enkhuizen met halve wind) gingen we voortdurend boven de 6 knopen.

De sluis van Stavoren was natuurlijk superdruk en dat viel nog niet mee: met 5 Bft. en bijbehorende deining van achteren die schuine nieuwe sluis invaren, zonder dat je overzicht hebt over waar je precies kunt aanmeren. Dat blijft toch stressen. Je zou bijna naar een boegschroef verlangen. Nou toch maar niet, voor de prijs van een boegschroef kun je namelijk een leuke 2e hands auto kopen… en we kwamen zonder kleerscheuren door de sluis.

In Stavoren is het erg druk in verband met zeilwedstrijden met Skûtsjes van de IFKS dit weekend. Eerst lagen we in een te krappe box bij de vereniging tegenover de pomp, later in een grotere box tegenover het eiland, en toen we terug kwamen van de sateetjes bij eetcafe Max, was er vlak bij de Koebrug een perfect plekje vrij gekomen. Perfect omdat het beschutting biedt tegen het slechte weer, dat er aan komt: Morgen klam weer met vette onweersbuien, en zaterdag een heuse zomerstorm met dik windkracht 8 op de dijk en vlagen tot 45 knopen…. Als morgen de buien vroeg komen, varen we wellicht ’s middags met Z4 de Fluessen op, en zo niet, dan liggen we hier zaterdag ook nog met die storm. Lekker beschut achter de huizen en met de kop op de verwachte wind.

Inmiddels is het hier strakblauw en een prachtige rustige avond met afnemende wind. Het is moeilijk voor de te stellen dat het de komende dagen zo gaat spoken.

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.