Herfstvakantie 2019 dag 7

De Geaupolder bij de Holle Greft staat vrijwel geheel onder water. Tegen de muizenplaag? Of gewoon door de vele regen en de beperkte maalcapaciteit?

Vrijdag 25 oktober 2019:

  • Langweer – Grou, 14 mijl, 847 mijl totaal
  • Vertrek 1130, aankomst 1530 uur
  • Wind: ZZW 5
  • Weer: regen, later opklaringen en toenemende wind, 13 graden

Vanochtend trok een zich uitbreidende buienlijn slepend over Friesland, waardoor we een aantal uren regen hadden, terwijl ten zuiden te lichte luchten voorbij trokken maar slechts heel langzaam naderbij kwamen. Gelukkig was alles wel bezeilbaar dus we hadden een mooie zeildag. We trokken door de Langweerder vaart over het prinses Margrietkanaal naar het Sneekermeer. Dat staken we over dwars door de niet aflatende zeilscholen, die ook bij slecht weer varen. Door de brug bij Heerenzijl, waar het -zoals altijd bij harde ZW-Z wind- flink stroomde en naar Akkrum.

15 minuten wachten voor de spoorbrug van Grou

Daar klaarde het op en via de Kromme Knillis kwamen we weer op het grote kanaal richting spoorbrug Grou. De zon brak inmiddels bij toenemende wind (in de vlagen 6 Bft.) goed door, terwijl ten noorden de zwarte luchten voorbij dreven:

We meerden af bij de passantenhaven van Grou, waar de twee full time havenmeesters de verveling te lijf gingen d.m.v. social talk met de locals. Het herfstlicht streek over het Pikmeer:

We gingen uit eten bij tapasrestaurant Herman serveert. Dat heeft weinig met tennis of popmuziek te maken. Des te meer met goed eten. Herman himself geeft een exuberante invulling aan het begrip uit de kast komen of beter: uit de kast zijn. Hij is -net als zijn Afrikaanse en Spaanse sidekicks- volledig zichzelf, en gaat volledig op in zijn rol als gastheer. Bij het afscheid zoent hij je nog net niet. Niet terugkomen is geen optie. En dat in Grou. Het eten is van uitstekende kwaliteit en zeer gevarieerd. Veel maar niet te. Ook het vijfdelige toetje gaat er nog in. Aanrader dus als je even helemaal klaar bent met de kipsaté, ribeye, snoekbaars of scholfilets met sla en friet of in het vet zwemmende krieltjes.

Inmiddels waait het steeds harder. We deinen een beetje op het Pikmeer. Morgen blijven we liggen en zondag naar Woudsend, onze nieuwe ligplaats.

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.