Herfstvakantie 2019 dag 6

Een verpieterd warmtefrontje trekt met enkele spatjes regen over de Fluessen met windkracht 5 erin. Daarna klaart het breed op, stijgt de temperatuur naar ruim 17 graden en neemt de wind af naar kracht 3.

Donderdag 24 oktober 2019:

  • Workum – Langweer, 12 mijl, 833 mijl totaal
  • Vertrek 1300, aankomst 1550 uur.
  • Wind: Z4, toenemend 5, na frontpassage afnemend 3
  • Weer: aanvankelijk wolkenvelden, later veel zon, 17 graden.

We stonden laat op en deden alles rustig aan vanochtend. Tegen de tijd dat we klaar waren om te vertrekken was het 1200 uur geweest en stonden de Workumse bruggen op dubbel rood voor de middagpauze. Vandaar dat we pas om 1300 uur vertrokken toen de bruggen weer draaiden.

De hele tocht was bezeilbaar en na het frontje werd het lekker zonnig. We zijn in geen eeuwen in Langweer geweest, de laatste keer is iets van 40 jaar geleden met een gehuurde BM. Inmiddels is er een “nieuwe” passantenhaven, waar zeilvrienden Ap en Ineke enthousiaste verhalen over vertellen, dus aldaar meerden we af. Er waren welgeteld 9 boten, wat de havenmeester “druk” vond. Het pin apparaat was voor de winter al in de mottenballen gelegd, dus we moesten uit meerdere portemonnaies contant geld bij elkaar sprokkelen om het alleszins redelijke havengeld te voldoen.

Badend in de herfstzon.

We maakten een wandelingetje in het door herfstkleuren gedomineerde dorpje, dat bestond uit een kerk, een supermarktje, voormalige herenboerderijen en verder vooral horeca. Daarna was het borrelen in de zonovergoten kuip.

We hebben geluk met het weer. Er komen venijnige fronten met veel wind aan, maar de regen passeert vooral ’s nachts en zondag draait de wind naar WNW zodat we goed terugkomen naar Woudsend, waar onze nieuwe ligplaats is. Overdag blijft het goeddeels droog en tamelijk zacht. Wel staat er zaterdag erg veel wind. Of we dan gaan varen?

Inmiddels kondigt het eerste nachtelijke front zich aan met een toename van de wind in de beschutte passantenhaven. Dat wordt goed slapen!

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.