Zomervakantie 2020 dag 10

Maandag 27 juli 2020:

De foto’s van vandaag zijn gisteren gemaakt.
  • Schiermonnikoog – Oostmahorn, 7 mijl, 357,5 mijl totaal
  • Vertrek 1330 (HW-3), aankomst Lauwersoog 1430, Oostmahorn 1630
  • Wind: ZZO 4
  • Weer: bewolkt, enkele spetters regen, 19 graden

‘s Ochtends was er nog een waterig zonnetje en koud was het niet. Ik ging boodschappen doen in het dorp en de huurfiets terug brengen. Verder was het een relaxte ochtend met koffie, lezen etc.

De rest van de vakantie wordt het solozeilen van mij, want Gonnie kan met 1 bruikbare hand eigenlijk alleen maar in de kuip zitten en niet helpen bij het zeilklaar maken, afvaren en aanleggen bij sluizen en havens. Ik trof dus de nodige voorbereidingen waaronder landvasten op de middenbolders en natuurlijk de solo wimpel.

Het afvaren was simpel: middenlandvast op de middenbolder van de buurman, de rest van de landvasten losmaken en op m’n gemak opschieten, middenlandvast los en op de zuidelijke wind de boot vanzelf laten draaien met medegebruik van de wielwerking van de schroef. Daar was geen hulp bij nodig. We gingen vanaf de Reegeul rechtdoor naar de geul van Brakzand en vandaar naar Lauwersoog met de stroom mee.

Bij de Robbengat sluis moesten we -zoals eigenlijk altijd- lang wachten, maar aanleggen en afvaren ging ook daar ’smooth’. Je gaat in deze sluis van zout naar zoet water en dat betekent tegenstroom in de sluiskolk en behoorlijk ook. En dat is gunstig, want je kunt de boot in de tegenstroom sturen zonder dat hij voortgang maakt. Met met meer/minder gas hem precies bij de gewenste bolder krijgen.

De hele dag dreigt Buienradar al met verschrikkelijke buien, maar meer dan enkele spetters hebben we niet gehad, ook niet nu ‘s avonds, nu de bewolking weer dikker wordt.

Morgen gaat het een stuk harder waaien en blijven we hier. Op de fiets naar de Coop in Anjum voor de boodschappen. En dan zien we wel verder. Het voorlopige plan is om een paar dagen op het Lauwersmeer te blijven en vrijdag -als de wind oost wordt- over het wad terug te gaan naar Ameland en evt. Terschelling.

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.