Zomervakantie 2020 dag 12

Woensdag 29 juli 2020:

  • Oostmahorn
  • Wind: W 5-6
  • Weer: zwaar bewolkt, droog, 16 graden

We zijn nog maar een dagje blijven liggen. Het weer was hetzelfde als gisteren, behalve dat het vandaag droog bleef. Veel wind en koud: de 16 graden werden met moeite gehaald.

Ik fietste langs de dijk naar Ezumazijl. Al in de middeleeuwen was daar een houten spui sluisje: een zijl of siel. Zo’n deur die bij eb opengaat om het overtollige water uit de polder te lozen en bij opkomend water door de vloedstroom vanzelf gesloten wordt. Geweldig systeem eigenlijk. In de 17e eeuw werd hier een schutsluis gebouwd, die pas in de jaren ‘30 herbouwd en vergroot werd. Tegelijk werd er een elektrisch gemaal in interbellum architectuur gebouwd:

Gemaal, sluis en sluiswachtershuisje (zie bovenste foto) zijn rijksmonument. Tezamen zorgen zij ervoor dat NO Friesland droge voeten houdt. Het uitwateringskanaal loopt door de oude kwelder naar de voormalige lauwerszee. Het is moeilijk voor te stellen dat dit tot 1969 (ik zat in de brugklas) een zeesluis was die het door NW winterstormen opgezweepte hoge water buiten de polder moest houden. Hetzelfde geldt voor het keersluisje van Zoutkamp en de Dokkumer Nieuwe Zijlen.

Vandaar ging het tegen de wind in naar Anjum, waar ik de kerk en de molen wilde zien en ik nog enkele boodschapjes te doen had.

De molen is een achtkantige bovenkruier uit de 19e eeuw, tot eind jaren ‘60 in gebruik als koren- en pelmolen. In de 20e eeuw werd er een Kromhout gloeikop motor geïnstalleerd om ook bij windstil weer te kunnen malen.

Anjum is een terpdorp. Deze terp werd al ruim voor onze jaartelling opgeworpen op een kwelderwal. De kerk uit de 11e eeuw en de huizen er omheen staan dan ook meters boven het omringende maaiveld. In de kerk bevindt zich tevens het 17e eeuwse cachot… De begraafplaats herbergt een aantal Britse oorlogsslachtoffers en is een officieel Common wealth memorial war cemetery.

We gingen uit eten bij het havenrestaurant Het raadsel van de wadden. Beetje pretentieuze naam (het boek is verplicht leesvoer voor elke wadvaarder!), maar het eten was goed en de bediening uitermate prettig. Aanrader dus! Inmiddels klaart het op en is de wind sterk afgenomen. Morgen weer varen!

1 gedachte op “Zomervakantie 2020 dag 12

  1. Albert

    Boeiende verhalen Joost. Een week geleden deden wij ongeveer dezelfde fietstochten. Een bezoek aan Moddergat/Paesen is ook de moeite waard, Aardig visserijmuseumtje.
    Hopelijk knapt Gonnie snel op. Groet van A & I

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.