Pinksterweekend dag 5

Maandag 6 juni 2022:

  • Enkhuizen – Stavoren: 12 mijl, 51,5 mijl totaal
  • Vertrek: 1025, aankomst 1215 uur
  • Wind ZW 5-6, bij Stavoren 6-7 Bft
  • Weer: zwaar bewolkt, 15 graden

Een korte maar heftige tocht vandaag. We hebben getwijfeld of we zouden gaan, maar windkracht 6 moeten de boot en wij aankunnen, dus on y va! We dachten erover ‘s middags te gaan varen, omdat de wind dan iets zou afnemen, maar tegelijkertijd was er regen voorspeld. Ook niet aantrekkelijk.

We voeren met twee riffen en stagfok. Het eerste stuk voerde langs de Noord-Hollandse kust en daar waren wind en zeegang alleszins te behappen. Maar eenmaal voorbij de vuurtoren van De Ven kregen we de volle laag. De gemiddelde windsterkte was ca. 25 knopen, met uitschieters naar boven en naar beneden. Met deze zeil voering was de boot prima in balans en we voeren constant boven de 6 knopen.

Voorbij het Vrouwenzand was het vrijwel pal voor de wind. We rolden de fok in. Met hoge golven van achteren was het intensief sturen. Achteraf had ik liever een bulletalie gezet. Normaal doen we dat alleen op zee maar de zeegang was hier meer dan vergelijkbaar en een stuk korter. Een bulletalie is een lijn van het uiteinde van de giek naar voren. Hij voorkomt een ongeplande (klap)gijp.

Vlak voor de haven ingang, die open ligt voor ZW wind en golven, werd de wind nog sterker en bouwden de golven verder op. De windmeter begon te piepen, wat betekent dat de ware wind boven de 30 knopen ligt. Later vertelde de sluiswachter dat hij 34 knopen was toen we binnenliepen. Pfff! Het strijken van het zeil en buitenboord hangen van de stootwillen is een opgave in deze omstandigheden en tegelijkertijd moet je de boot bestuurbaar houden en voorkomen dat hij verdaagt op lager wal.

Gelukkig werd de sluis voor ons open gehouden en stonden er stewarts klaar om de lijnen aan te nemen. Maar zo’n sluis opening waar de deining recht naar binnen loopt met 7 Bft. is voor je gevoel ERG smal hoor! Het aanleggen ging zonder kleerscheuren en toen de sluisdeur eenmaal dicht was, was het leed geleden.

We legden aan aan de Schans waar voldoende ruimte was. Inderdaad heeft het de hele middag verder geregend. Tukje en boekje dus. Gelukkig hadden we gisteren al boodschappen gedaan. Morgen naar Skipsmaritiem voor nog enkele klussen en dan is het huiswaarts.

Plaats een opmerking

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.