Zomervakantie 2022 dag 27 en 28

Donderdag 4 en vrijdag 5 augustus 2022:

  • Haven dagen Ameland
  • Weer donderdag: zonnig, 22 graden, W3, na frontpassage 18 graden en NNW3
  • Weer vrijdag: Half bewolkt, 18 graden, NW4-5, in bui 6-7.

Donderdag was het heerlijk weer. Goede temperatuur en lekker windje ter verkoeling. ‘S middags passeerde een verpieterd koufront met rare laaghangende wolken, die een beetje op zeedamp leken. Daarna ruimde de wind naar noordelijke richtingen en werd het enkele graden kouder. Dat was alles.

Aan de einder zie je nog het wegtrekkende koufront.

Ik maakte een flinke fietstocht over de dijk naar het reddingsstation in de Ballumer bocht. Daar blijkt een soort openluchtmuseumpje te zijn van oude reddingsboten. Hieronder wat foto’s van de bejaarde redders, waarvan de kleinste krap 7 meter lang is maar die wel bijna 200 mensen gered heeft!

Vrijdag was de onstabiele polaire lucht verder het land ingetrokken en stond er een straffe NW wind 4-5 die op nadering van een bui toenam tot 6-7 Bft. Er kwam net een boot binnen die daardoor met grote moeite afmeerde. Net toen de wind op z’n hardst was en het begon te hozen. Gelukkig was het van korte duur en 15 minuten later scheen de zon weer.

Als je dit ziet naderen weet je dat het gaat waaien en hozen

We gingen lunchen in het dorp. Gezellige drukte en je vraagt je af waar al die mensen vandaan komen. De prijzen stijgen, dat weten we, en ook in de horeca. Maar ja, twee hompen brood, 2 plakjes tomaat en komkommer en 2 flinterdunne plakjes gerookte zalm voor €12,50? Toeristenprijzen zullen we maar zeggen…

Het koste aardig was geduld om deze foto te kunnen maken zonder mensen erop 🙂
Want dit was de werkelijkheid…

Na de bui liep de haven verder vol met schepen en werd het prima weer, zij het max 17,5 graden. Geen probleem. In het weekend is het rustig qua wind en willen we ergens ankeren of droogvallen.

Plaats een opmerking

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.