Zomervakantie 2022 dag 26

Woensdag 3 augustus 2022:

  • Harlingen – Ameland via Kimstergat, 23,5 mijl, 347 mijl totaal
  • Vertrek: 1055, aankomst 1530 (HW+1)
  • Wind: WZW 4-5
  • Weer: wisselend bewolkt, 21 graden

De haven liep leeg voor elf uur en 95 % van de jachten motorde tegen wind en tij in naar Terschelling, Vlieland of Kornwerd. Wij gingen stuurboord uit met enkele platbodems richting het wantij van het Kimstergat. Moddergat zou ook een toepasselijke naam zijn, want het water heeft de kleur van bruine bonen soep. 1215 uur zouden we over de ondiepte heen kunnen en dat was ook zo.

Ondertussen ging het steeds harder waaien en met dik 20 knopen wind schoven we met 10 cm speling over het wantij. De volgende wantijen zijn allemaal dieper en we voeren met het tij mee. Bij de Abt hadden we 1,6 minimaal, bij de Zwarte Haan (op HW) 2,20 en bij het Kikkertgat vlakbij de haven 2,5 meter water.

Drie Noordkapers naast elkaar in het avondlicht.

Omdat we door de stevige wind (die eenmaal in het Dantziggat langzaam afnam) lekker opschoten, hadden we weinig ebstroom tegen het laatste stuk. dat hebben we wel anders meegemaakt en dan duren de laatste mijlen lang. Een uur na HW kwamen we aan. Lekker tochtje! Hieronder wat foto’s van het drooggevallen wad:

Hier zie je met LW goed hoe het geultje naar de droogval plek naast de haven loopt: gewoon de twee palen in lijn houden en je zit goed.

‘S Avonds werden we getrakteerd op een stichtelijk havenconcert van koper en psalmgezang. Ik deed een schietgebedje voor zuiverheid.

Plaats een opmerking

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.