Dag 133: Muiden – Enkhuizen

Marken met opbouwende buienluchten.

Marken met opbouwende buienluchten.

Dinsdag 19 augustus 2014:

  • Muiden  – Enkhuizen 25 mijl, totaal 2358 mijl
  • Vertrek: 1100 uur, aankomst 1600 uur
  • Wind: ZW 3-8
  • Weer: veel zeer pittige buien, 14 graden

Dit was een heftig dagje! Er bouwden zich heel snel veel heftige buien op met veel wind erin. De verwachting was ZW 4-5 toenemend 5-6, maar in de buien zat veel meer wind, alsmede heel veel regen. Tussendoor scheen de zon af en toe. De maximum  temperatuur werd rond 0930 bereikt (14 graden), daarna werd het alleen maar kouder. Momenteel is het 11 graden. In augustus!

Zeiltocht UK 2014 - 1467

We hadden direct al een rif gezet. In de eerste de beste bui zat al gelijk 28 knopen wind (windkracht 7), dus het tweede rif zat er snel in. Tussen de buien in kakte de wind in tot 3-4 Bft, dus we voeren op die momenten met 2 riffen in het grootzeil, kluiver en stagfok.

Zeiltocht UK 2014 - 1468

In de tweede bui zat zomaar 35 knopen wind, een dikke 8 Bft! Dat is hard hoor! Dan kost het flink wat moeite om die grote lap zeil van de kluiver in te rollen. Het lukt gelukkig wel dankzij de goede  samenwerking. Daarna bleef de wind constant op 22-25 knopen hangen (6Bft.) en de combinatie van 2 riffen en stagfok bleek hiervoor de juiste zeilvoering.

Zeiltocht UK 2014 - 1470

De inktzwarte luchten schoven voor, achter en over ons langs en veel zon zat er niet meer tussenin. Bij de sluis bleek de harde wind voor sommige jachten teveel gevraagd van de stuurmanskunst en voor ons was het daar vooral het ontwijken van die onverwachte bootbewegingen dat onze aandacht vroeg. Het is erg prettig te merken dat de Noordkaper ook bij deze omstandigheden prima te besturen valt. Ook het wegkomen van een lagerwal vormt geen probleem.

We liggen in een beschut hoekje van de haven, waar de ene bui na de andere overkomt. Gelukkig merken we weinig van de wind op deze plek. Morgen een korte tocht naar Stavoren en dan even Friesland in. En: zometeen gaan de kachel en de kaarsen knus weer aan!

Plaats een opmerking

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.