Meivakantie dag 3

Vrijdag 24 april:

  • Woudsend – Morra – Nije Kruispolle 13 mijl, 80 mijl totaal
  • Vertrek 1245, aankomst 1630/1845 uur
  • Wind: NNW 4-5
  • Weer: zonnig, ‘s avonds wolkenvelden, 11 graden

Gonnie is vanwege werk een aantal dagen naar huis dus ik heb het rijk alleen. Het begint met een klus ochtend. Het voorste deel van de bilge (het deel onder de kajuit) en de binnenkant van de ankerbak zien kans goed vuil te worden. Schoonmaken dus! Kan ik mooi ook de kussens luchten en de plaat onder het bed schoonmaken, want ook daar verzamelt zich veel stof. En dan een technische klus die al twee jaar op zich laat wachten: nieuwe boordlichten. De oude zijn weliswaar spatwaterdicht maar zijn niet bestand tegen onderdompeling (wat bij flinke zeegang van voren regelmatig voorkomt) Het al dan niet zoute water corrodeert de contacten met als gevolg dat het licht uitvalt.

Ik heb al een paar jaar een nieuw setje LED boordlichten liggen, dus met de ankerbak open vanuit de binnenkant was het nu echt tijd om ze te monteren. Op zich een simpele klus, ware het niet dat je alles boven het water met uitgestrekte armen moet klaren. Enorm oppassen dus dat er niets in het water valt. Maar: gelukt: deze lichten zijn waterdicht geseald en voor de zekerheid kit ik de behuizing rondom af. Zoals je op de foto ziet zijn het twee zeer felle puntjes licht. En toch gebruiken ze samen maar 3 watt.

Na de lunch voer ik naar de Spar in het dorp en sloeg voor 3 dagen in. Op het water bleek er veel meer wind te staan dan voorspeld: 4-5 Beaufort. Omdat de Fluessen zo mooi bezeild waren ging het richting Galamadammen. Het plan was een voor ons onbekend aanleg plekje aan de noordzijde van de Morra, maar daar aangekomen was het vol. Nou ja, er was nog een klein gaatje, maar dat durfde ik met 5 Bft en solo zeilend niet aan. Ik keerde om richting Nije Kruispolle en ging ten noorden daarvan ten anker in een mooi baaitje dat beschutting biedt tegen elke wind waar noord in zit.

In tegenspraak met de voorspelling nam de wind niet af maar nog meer toe en om 1830 besloot ik -met zin in een goede nachtrust- toch naar het eilandje zelf te gaan, waar je heel beschut ligt. Ook hier lagen heel wat boten, maar er waren nog boxjes genoeg over. En de anker manoeuvre met stevige wind solo volbrengen was ook weer eens geoefend. Prima dagje!

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.