Meivakantie dag 5

Aan de meerboei bij Heeg

Zondag 26 april 2020:

  • Holle Greft – Heeg 9 mijl, 99 mijl totaal
  • Vertrek 1245, aankomst 1500 uur
  • Wind: veranderlijk 2
  • Weer: oplossende bewolking, ‘s middags zonnig, 12 graden

Na een koude rustige nacht was het een vredige, zij het bewolkte ochtend. Ik had geen haast dus goed ingepakt met een boek was het goed toeven in de kuip met koffie en uitzicht op het natuurgebied met alleen vogelgeluiden en af en toe een passerend scheepje. Behalve de vogelgeluiden was er aan de landzijde ook een vreemd, ritmisch raspend geluid hoorbaar, met onregelmatige tussenpozen. Het klonk een beetje als een rits die je heel snel open of dicht doet. Het werd duidelijk veroorzaakt door een dier, maar welk? Wie het weet mag het zeggen.

Na de lunch vertrok ik op de motor want de wind was zo goed als afwezig. De lucht was inmiddels helemaal open getrokken en de zon gaf ondanks de 11 graden die het was veel warmte. Na de brug van Uitwellingerga maakte ik een ommetje door de Witte en Zwarte Brekken onder Sneek. We komen daar nooit, want het is voor zeilboten geen doorgaande route. Maar het bleek een heel mooi natuurgebied met vele aanlegplekjes en meerboeien.

Door de Jeltesloot ging het vervolgens richting Heeg. Daar ontwaarde ik 4 meerboeien en ik besloot er aan eentje te gaan liggen. Van Corona maatregelen was weinig te merken, het was druk als altijd bij Heeg. Rond 1700 zag ik een North Beach de Woudsender Rakken invaren. De radarreflector, de manier waarop de stagfok opgebonden was, het petje, het postuur; met de verrekijker op 500 meter afstand kon het niet missen: de Schone Waardin van zeilvrienden Albert & Ineke. We appten wat heen en weer en zwaaiden staand op het dek met de verrekijker in de hand naar elkaar. En maakten veel te ver ingezoomde foto’s. Maar maakt niet uit, is toch leuk!

Rond half zes werd het rustig op het water zodat ik met goed fatsoen kon douchen in de kuip. Jawel, buitentemperatuur 12 graden. Door het motoren lekker heet water, gelijk afdrogen, niks mis mee! Gelukkig geen wind!

Ja, zo’n meerboei. Heel leuk en veilig (trekkracht 12 ton!) maar wij zitten altijd met het waterstag: dat is het stag dat van de punt van de boegspriet naar de boeg op de waterlijn loopt, vandaar de naam. De lijnen naar die boei schuren altijd tegen dat waterstag, wat binnenin de boot keihard klinkt (hij staat snaarstijf, dus elk geluidje wordt versterkt.) Op de foto zie je mijn oplossing, die hopelijk garant staat voor een goede nachtrust.

3 gedachten over “Meivakantie dag 5

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.