Hemelvaart weekend 2020

Donderdag 21 mei t/m zondag 24 mei 2020:

  • Donderdag: Woudsend – De Holken 8 mijl, wind ZO 2-3, zonnig, 22 graden.
  • Vrijdag: De Holken – Stavoren – Workum 14 mijl, wind Z 4 ruimend ZW 5-6, bewolkt, enkele buien, ‘s avonds opklaringen, 18 graden.
  • Zaterdag: Workum via Bolsward – Eilandje bij Heeg 16 mijl, wind WZW 6, half bewolkt 16 graden.
  • Zondag naar Woudsend, 2 mijl, 194 mijl totaal.

We vertrokken donderdag ochtend vrij vroeg uit Utrecht, deden boodschappen bij de Spar in Woudsend (waar zowaar een rij stond) En zeilden in schitterend weer het Heegermeer op. Dat idee hadden meer mensen! Het was bijna net zo druk als in het hoogseizoen. De wind was lauw loene maar we kwamen vooruit. We deden er de hele middag over om bij Galamadammen te komen. Voor de jachthavens gingen we bakboord uit de Holken in. Dat is een klein meertje waar je prima beschut kunt ankeren. Een zwoele zomeravond werd ons deel, we bleven nog lang buiten zitten.

Vrijdag werden we wakker onder een bewolkte hemel waar wat regen uit viel. We voeren naar Stavoren om boodschappen te doen. We wilden eindelijk dat IJsselmeer wel weer eens zien. Gaandeweg was de wind al weer toegenomen en met ZW 5 gingen we door de sluis, rolden de kluiver uit en gingen noord uit met Makkum als einddoel. Helaas hadden we buiten het zich ontwikkelende koufront gerekend. Normaal heb je bij een koufront heldere luchten met felle buien, maar dit koufront leek meer op een warmtefront: aaneengesloten, dikker wordende bewolking, eerst een paar spetters en dan langzaam meer regen. Tot het stevig regende en de wind toenam tot dik 6 Bft. De keus was snel gemaakt om bij Workum binnen te lopen. Dat idee hadden meer mensen! Bij de kleine sluis was het stervens druk en na een uur wachten en doorschuiven vonden we in 1 van de beide gemeente havens nog net 1 vrije box. Inmiddels was het front over en klaarde het breed op , zodat we nog een fijne avond in de kuip hadden tot het echt te koud werd.

Het veel bekritiseerde kunstwerk van de twee water spuitende leeuwen in Workum is de ideale speelplek voor kinderen: ren tussen de leeuwen door en zorg dat je niet (of juist wel!) nat wordt 🙂

Zaterdag vertrokken we rond 1100 uur en tankten water. En we kochten nieuwe landvasten; de oude begonnen echt behoorlijk te slijten. Voor de spoorbrug van Workum gingen we bakboord uit richting Bolsward. De tocht door de kanalen was vrijwel geheel bezeild en het was rustig qua scheepvaart. Het woei erg hard: dik 6 Bft, met af en toe vlagen van 28-31 knopen. En dat landinwaarts! Vlak voor Bolsward ging het in ZO richting naar IJlst, waar de spoorbrug open stond, en vandaar naar Heeg. Dit is een mooie tocht die weinig mensen maken en die bij westenwind geheel bezeild is.

Het eiland bij Heeg is het domein van zeil scholen en in het seizoen is het er enorm druk. We waren er nog nooit geweest en wilden het wel eens van dichtbij zien. Dit aanlegplekje is met deze harde WZW wind perfect beschut en er was nog plek zat. Veel Valkjes met dektenten erover en stelletjes eronder. Dat doet ons erg denken aan onze eerste zeiltochten met z’n 2-en heeeel vroeger. Lekker hoor, zo’n paar dagen weg!

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.