Zomervakantie 2019 dag 9

Donderdag 15 augustus 2019:

  • Ameland
  • Wind: ZW4, na passage koufront WNW 5-6
  • Weer: vele heftige buien met wind, 18 graden.

Veel regen en wind vandaag, zoals voorspeld. Lekker blijven liggen dus. Vanochtend kwam er al zo’n 10 mm water naar beneden, met tussendoor zon. Maar we zaten nog niet lekker in de kuip te lezen of de volgende bui diende zich aan. De wind viel erg mee vanochtend. Tot omstreeks 11 uur (ook ca HW) een koufront met een felle buienlijn en bijzonder veel wind overkwam en de wind vervolgens ruimde en toenam tot 6 Bft. De rest van de middag bleef het 5-6 Bft waaien en loeien met nog steeds stevige buien.

Tegelijk met die felle buienlijn en wind van 30+ knopen kwam er een Southerly de haven aanlopen met een schipper alleen met 2 kleine jochies aan boord. Hij had een bijboot achter het schip hangen, wat met zo’n wind nooit een goed plan is. Wij hadden op de River Blackwater ooit (2010) met 25 knopen wind de bijboot achter het schip. Die ging vanzelf vliegen om daarna ondersteboven in het water te komen en vervolgens onder water te duiken en het schip vrijwel af te stoppen. Het was hel om hem weer om te draaien en hem strak achter de spiegel te binden. Zie hier voor het verhaal.

Goed, terug naar vanochtend: in z’n pogingen om de bijboot in toom te krijgen verdaagde de Southerly bijna op de oostelijke havendam van stortsteen. Dat ging nog net goed. Vervolgens was het de bedoeling dat hij aan de kant van de “locals” aan zou leggen, tussen de aanleg steiger en de nieuwe veerdam in.  Hij wilde kop in de wind keren met z’n boegschroef, maar die trok het helemaal niet tegen die wind. De veerdam gaf nauwelijks beschutting omdat het HW was. Afijn, hij denderde tegen de boeg van een platbodem. We moesten met 4 man/vrouw douwen om het schip zonder schade op z’n plek te krijgen. Had hij z’n kont in de wind gegooid, dan was hij keurig netjes opgevangen door het volk aan de wal. Maar ja, je weet het: de beste stuurlui….

 

 

 

 

 

 

 

Toen het even droog leek te blijven wandelden we naar het dorp om te lunchen met uitzicht op de flanerende toeristen. De middag verliep verder uneventful. Lezen, tukje doen, boodschappen doen, buiten zitten, weer naar binnen bij de volgende bui enzovoort.

’s Avonds piepte de ondergaande zon nog even onder het wolkendek door en zette alles in een mooi avondlicht:

Ondertussen blijft de wind maar loeien. In de loop van de nacht neemt hij af en krimpt weer naar ZW. Morgen laat de invloed van een rugje van hoge druk zich gelden en hebben we prima weer voor de tocht naar Schiermonnikoog. In het weekend hebben we te maken met de storingen van een nieuw diep laag ten noorden van Schotland, maar daarna komt er een uitloper van het Azoren hoog deze kant op en lijkt het mooi weer te worden. Dat zien we graag!

 

1 gedachte op “Zomervakantie 2019 dag 9

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.